Ponta: Noile Coduri fiscale vor defini dezvoltarea economică în următorii zece ani
Proiectul Codului fiscal şi cel de procedură fiscală sunt cele mai importante documente de politică publică care vor fi aprobate în acest an, a declarat, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta.
Articol de Petruţa Obrejan, 25 Martie 2015, 11:01
UPDATE Premierul a precizat că cele două proiecte se vor afla, luni, pe masa senatorilor, pentru a fi puse în dezbatere parlamentară.
În opinia sa, cele două coduri Codul vor defini dezvoltarea economică şi socială a României pe următorii aproape zece ani.
"De luni dimineaţa, pe agenda de lucru a Biroului Permanent al Senatului şi pe masa tuturor senatorilor, se vor afla cele două proiecte, pentru a se începe dezbaterea parlamentară pe ceea ce eu consider că sunt cele mai importante documente de politică publică pe care le vom adopta în acest an. Sigur, şi legile electorale sunt importante, sunt şi alte lucruri, dar Codul fiscal şi cel de procedură fiscală, după ce vor fi adoptate, vor defini dezvoltarea noastră economică şi socială următorii cinci, şapte, zece ani", a spus Ponta.
Şeful Executivului speră ca dezbaterea parlamentară să nu fie una clasică, politizată, întrucât aceste coduri nu sunt ale PSD, şi nici ale vreunui partid, ci ale României, şi vor fi aplicate de guverne care vor aparţine diverselor partide.
Cele două proiecte de acte normative urmează să fie transmise Parlamentului, spre dezbatere şi aprobare, Senatul fiind prima cameră sesizată în acest sens.
AUDIO Declaraţia integrală a premierului Victor Ponta din debutul şedinţei de guvern
Noile Coduri fiscale prevăd reducerea TVA-lui
Noul Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, a căror formă finală va fi adoptată astăzi de Guvern, prevăd reducerea TVA cu 4% începând din 2016 şi cu 15% - la carne, legume şi fructe.
Premierul Ponta a precizat astăzi că taxa pe valoare adăugată ar putea fi redusă de la jumătatea anului, mai devreme decât fusese anunţat iniţială.
Într-o declaraţie făcută în această dimineaţă, la Ministerul Agriculturii, Victor Ponta a mai spus că luna viitoare va fi luată o decizie în acest sens, iar Guvernul are de ales între două variante: reducerea cotei generale la 20 la sută sau scăderea TVA la 9 la sută, dar doar la produsele alimentare.
Potrivit premierului Victor Ponta, noua legislaţie fiscală, care mai prevede scăderea cu 20% a accizelor la carburanţii auto, va intra, ulterior, în dezbaterea Parlamentului.
"Dacă acest calendar se respectă, o să avem în sfârşit cele două Coduri pentru zona fiscală şi economică adoptate şi termenul de 6 luni până la intrarea în vigoare, în care să fie cunoscută de către toată lumea, iar la 1 ianuarie să putem să intrăm pe o direcţie foarte clară, care să ne permită şi în 2016-2017-2018 să menţinem cel puţin ritmul actual de creştere economică, 3%, şi chiar să îmbunătăţim ritmul de creare de locuri de muncă", a declarat premierul Ponta.
Pe de altă parte, opoziţia parlamentară nu este de acord cu anumite măsuri prevăzute de noile coduri fiscale asumate de Guvern, după cum aformă fostul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.
"Sunt nişte lucruri care nu sunt în regulă - supraimpozitarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Guvernul Ponta vrea să reintroducă acel impozit minim. Nu suntem de acord cu creşterea impozitelor şi taxelor locale şi analizăm şi sustenabilitatea unor măsuri, pentru că nu vrem să rămânem fără bani pentru pensii, salarii, sănătate, învăţământ", a afirmat Ialomiţianu.