Ponta: La ICR lucrurile nu merg bine, astfel că trebuie luate măsuri
Activitatea Institutului Cultural Român nu se desfăşoară cum ar trebui, este de părere premierul Victor Ponta, care a precizat că aşteaptă propuneri de măsuri care să determine Institutul să ajute la promovarea culturii române în străinătate.
Articol de Flori Doman, 12 Iunie 2013, 17:15
Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, miniştrilor Culturii şi Afacerilor Externe ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea Institutului Cultural Român şi să se propună măsuri, inclusiv politice, deoarece "lucrurile nu merg bine" la această instituţie.
"O să vă rog ca, împreună cu comisia de specialitate de la Senat, să faceţi o analiză, împreună cu ministrul de Externe. Cred că, din păcate, situaţia la ICR nu merge aşa cum ne-am dori şi vreau să ne propuneţi, şi politic, şi Senatului, toate măsurile care sunt necesare ca ICR-ul, deşi nu e în subordinea Guvernului, dar colaborează cu Ministerul Culturii şi Ministerul de Externe, să redevină, totuşi, o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate. Nu cred că lucrurile merg bine", i-a spus Ponta ministrului Culturii, Daniel Barbu, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a precizat că a discutat deja în acest sens cu preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului şi că doreşte rapid o analiză şi luarea tuturor măsurilor care se impun.
Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.
Ponta: Impozitul de 85% pe salariile compensatorii era pentru ASF
Tot în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta s-a declarat nemulţumit de faptul că actul normativ referitor la impozitarea salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost modificat înaintea publicării în Monitorul Oficial.
El a solicitat sancţionarea vinovaţilor.
"În Germania am vorbit despre birocraţia din România. E foarte greu să spun că n-au dreptate. Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi după aceea, la publicare, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii. Astăzi Corpul de Control o să mă înştiinţeze exact care funcţionar de la Finanţe ne-a încurcat lucrurile. Noi degeaba decidem aici, în şedinţa de Guvern, că ne conduc funcţionarii", a spus Victor Ponta.
În acest sens, premierul a citit exact textul adoptat în şedinţa de Guvern: "Prin excepţie de la prevederile privind Codul fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în Consiliul de Conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează, prin ordonanţa de înfiinţare ASF".
Acei funcţionari care "se cred mai deştepţi decât Guvernul"vor fi demişi
El a remarcat că în Monitorul Oficial a fost publicată o formă diferită.
"Aveţi mare grijă. Vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu este un caz izolat. E valabil şi în Secretariatul General al Guvernului şi la dvs. Una decidem noi şi după aia funcţionarii sunt mai buni şi mai puternici decât noi. Vă rog să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să îi supravegheaţi, să îi daţi afară", a spus Ponta.
În opinia sa, legea funcţionarului public permite să se facă "mulţime de gafe", dar cu păstrarea funcţiei.
Pe de altă parte Ponta şi-a exprimat convingerea că există posibilităţi legale pentru sancţionarea celor care greşesc.
"Acum alergăm pe la Parlament să reparăm gafa unui funcţionar. E un lucru care se întâmplă în toate ministerele. Sunteţi miniştri deja de o jumătate de an, stăpâniţi-vă aparatele administrative şi aş vrea să nu mai trecem prin aceste momente penibile pentru noi", a spus primul-ministru.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care reduce numărul membrilor în Autoritatea de Supraveghere Financiară de la 19 la 11 şi impozitează cu 85% salariile compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit ASF.