Ponta la CSM: Am discutat cu Băsescu pe tema numirii judecătorului la CEDO
Premierul Victor Ponta i-a anunţat pe membrii CSM că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema desemnării din partea României a judecătorului la CEDO şi că amândoi au sesizat faptul că problema trebuie rezolvată în termen.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Aprilie 2013, 14:19
UPDATES Primul ministru Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, cu membrii Secţiei pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a discuta probleme care ţin inclusiv de procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO.
Şeful Executivului i-a anunţat pe membrii Consiliului că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe această temă şi că amândoi au sesizat faptul că problema trebuie rezolvată în termen.
"Eu am sesizat problema şi am discutat atunci cu preşedintele, amândoi am sesizat problema", a spus Ponta.
Premierul a subliniat că acest lucru nu presupune existenţa unui "nou acord" cu şeful statului, adăugând că şi preşedintele a transmis Avocatului Poporului o scrisoare pe această temă.
Ponta: CSM nu va mai depune o sesizare la CCRcu privire la avizul privind numirea procurorilor şefi
Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la posibilitatea sesizării Curţi Constituţionale de către preşedintele CSM în legătură cu avizul consultativ la numirea procurorilor şefi, că a înţeles că lucrurile s-au lămurit şi că nu se va mai depune sesizarea.
"Nu, acolo lucrurile am înţeles că s-au lămurit. Nu se depune, pentru că dacă se depunea intram într-un necaz mult mai mare. (...) E clar că legea e constituţională din moment ce, vă spun eu, că în 2005 am contestat-o noi la Curtea Constituţională", a spus Ponta, întrebat despre intenţia preşedintelui CSM de a sesiza CCR pe această temă.
Şeful Guvernului a ţinut să menţioneze că această problemă este una serioasă şi că nu trebuie "dezgropate lucrurile din trecut".
"(...) Nu ne mai trebuie să dezgropăm lucrurile din trecut, pentru că, ştiţi cum, nu există lege pe lumea asta care să îmi convină când sunt la putere şi să nu îmi mai convină când sunt în opoziţie. Sigur că biata doamna Macovei dacă îşi închipuia, în 2005, că pe legea ei o să fac eu propuneri în 2013, probabil că nu mai propunea legea asta. Dar dacă nu şi-a închipuit? Ce să-i facem? Asta e, e legea ei, cu legea ei am mers mai departe", a mai spus Victor Ponta.
CSM sesizează Curtea Constituţională
Tot miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea conflictului între autoritatea judecătorească şi puterea executivă.
Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, susţine că, prin schimbarea de către Guvern a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost diminuată o atribuţie fundamentală a Consiliului.
De asemenea, CSM consideră că modificarea acestui mecanism încalcă dispoziţiile din Constituţie conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
Ponta cere intervenţia Avocatului Poporului
Precizăm că marţi, premierul Victor Ponta i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a lămuri cui revine atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Comisiei guvernamentale sau CSM-ului?
"Vreau să informez şi public că existând o dispută între CSM şi Guvern apropo de ordonanţa privind numirea judecătorului la CEDO, am decis sa îl rog pe Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, iar CCR să ne dea un răspuns despre cine numeşte la CEDO. Ca în toate ţările europene o Comisie guvernamentală sau doar CSM, ca în România. Cum spune Curtea Constituţională aşa facem. Şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important este să avem un regim necontestat", a spus Victor Ponta, marţi, la debutul şedinţei de Guvern.