Ponta, în Parlament: În 2013, am avut cea mai mare creştere a absorbţiei fondurilor UE
În Camera Deputaţilor a avut loc, luni, o dezbatere pe tema cheltuirii fondurilor europene în perioada 2014-2020, la solicitarea grupului parlamentar al PDL.
Articol de Radio România, 07 Aprilie 2014, 08:29
UPDATE ora 17:47 Dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor se încheie cu dreptul la replică al premierului Victor Ponta.
►Dacă doamna ministru Boagiu n-ar fi încheiat un act ilegal s-ar fi încheiat lucrările la autostradă.
► 28 miliarde de alocări pentru România (Barroso) şi domnul Băsescu s-a intors de la Bruxelles cu 21 de miliarde.
► Cele 7 miliarde pierdute, este un preţ mult prea mare pentru România.
►Au fost zero propuneri din partea PDL.
UPDATE ora 17:23 Ministrul Daniel Constantin, liderul PC, preia cuvântul
►Remarc că mi s-a părut destul de mult tupeu, să vorbiţi dumneavoastră şi partidul dumneavoastră, domnule Nazare, despre fondurile europene.
►În 2 ani de zile de când guvernăm, am ruşim să atragem în agricultură cam tot cat aţi atras dumneavoastră în 5 ani de guvernare.
►Tratăm cu deosebită atenţie acest domeniu.
►Am reuşit să ne îndeplinim obiectivele pe care ni le-am propus.
UPDATE ora 17:14 Deputatul UDMR Cseke Attila preia cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor.
►Programul transfrontalier România-Ungaria se bucură de cel mai mare grad de absorbţie, ceea ce trebuie să ne dea de gândit.
►A vorbi despre programe de dezvoltare înseamnă dezvoltarea României.
►În cei 7 ani, discrepanţele dintre judeţe au crescut. Şi trebuie să le oprim şi să le recuperăm.
►24 judeţe din ţară sunt într-o situaţie economică foarte dificilă.
UPDATE ora 17:07 Deputatul PDL Alexandru Nazare îi dă replica premierului.
►Domnul prim-ministru, Victor Ponta, nu ne-a spus nimic nou. Noutatea este că e Ponta 3.
►Aveţi capacitatea extraordinară de a minţi.
► Aţi spus 3 minciuni fundamentale: suspendările din Ponta 1 şi ponta 3; minciuna negocierii proaste; minciuna ratei de absorbţie.
►Vă întreb, legat de infrastructură: Comarnic-Braşov se va termina? Vă daţi demisia?
►Domnule Dragnea, daţi banii la regiuni. Lasaţi regiunile să cheltuiască în funcţie de nevoile lor.
UPDATE ora 16:49 Vicepremierul Liviu Dragnea preia cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor. Dragnea vorbeşte despre aborbţia fondurilor europene privind dezvoltarea regională şi dezvoltarea în ansamblu.
►În guvernările Ponta am absorbit peste un miliard de euro. E o diferenţă de la unu la zece.
►Măsurile care au fost luate şi care au determinat acest grad foarte mare de absorbţie au fost generate de înlocuirea mecanismului de rambursare cu mecanismul de decontare.
►Noi am semnat numai la programul nostru sute de milioane de euro contracte iar, pe de altă parte, practic asta este o afirmaţie care vă acuză.
►Vă acuzaţi singuri, pentru că dumneavoastră spuneţi că nu aţi fost în stare să absorbiţi miliarde de euro exact în anii de criză prin care a trecut România.
►Miliardele de Euro, dacă ar fi fost absorbiţi, poate nu ar fi fost nevoie să se ajungă la tăierile de salarii, la încercarea de tăiere a pensiilor, la mărirea TVA.
UPDATE ora 16:35 Primul ministru, Victor Ponta, prezintă stadiul acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pe exerciţiul bugetar 2014-2020.
► Guvernul USL a reuşit să schimbe ţara cu cea mai mare incompetenţă şi corupţie în domeniul aborbţiei fondurilor UE.
►Împreună cu Parlamentul şi cu miniştrii USL am reuşit câteva lucruri deosebite:
- de la 7% gradul de aborbţie acum este la 35%.
-de la 5 programe operaţionale blocate, toate acum sunt operaţionale.
- în 2013 am primit rambursări de 3 miliarde de euro.
- în 2013 am avut cea mai mare absorbţie de fonduri.
- pe 20 februarie CE a rambursat României 830 de milioane de euro.
►În urma fraudelor PDL, România a fost supusă unei corecţii financiare.
►Pentru 2014-2020 situaţia fondurilor poate să fie alta.
►În ceea ce priveşte alocarea fondurilor europene, România a obţinut cea mai mică alocare, alături de Bulgaria, raportat la numărul de locuitori. Am avut un negociator slab.
►Proiectul de acord de parteneriat a fost dezbătut, îmbunătăţit şi România a transmis către Comisia Europeană acest acord.
►Am pornit la o construcţie instituţională, care n-a fost acceptată de PDL, care permite coordonare şi responsabilitate în 2014-2020.
►Priorităţi reflectate în Acordul de Parteneriat: ientru infrastructură mare, România are la dispoziţie 5,7 miliarde, pentru mediu - trei miliarde de euro, pentru educaţie, resurse umane - un miliard şi infrastructură - 350 de milioane, pentru pregătirea tinerilor, incluziune socială, dezvoltarea locurilor de muncă - în jur de 2,25 de miliarde de euro, creşterea capacităţii administrative - 800 de milioane, pentru dezvoltarea IMM-urilor şi a parcurilor industriale - 800 de milioane, dezvoltare urbană şi regională - 4 miliarde de euro, pentru infrastructură în sănătate - 500 de milioane, cercetare - 700 , IT - 500 şi pentru cadastru în zona rurală - în jur de 300 de milioane.
Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PDL, stadiul acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pe exerciţiul bugetar 2014-2020.
Anterior, liderul deputaţilor-democrat liberali, Tinel Gheorghe, a precizat pentru Radio Romania Actualităţi că PDL îi va cere premierului lămuriri despre stadiul programelor operaţionale regionale şi despre măsurile luate pentru reducerea birocraţiei în sistemul de absorbţie a fondurilor europene.