Ponta în Parlament: De astăzi, absolut toate programele operaţionale sectoriale sunt deblocate
Premierul Victor Ponta şi ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, prezintă Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privind mecanismul financiar multianual pentru următorii şase ani. LIVE-VIDEO pe politicaromanească.ro
Articol de Simona Mihăescu, 08 Octombrie 2013, 10:15
UPDATE 3 Victor Ponta a anunţat de la tribuna Parlamentului României că de astăzi au fost deblocate toate programele operaţionale sectoriale şi că deja se transmit cereri de decontare la Comisia Europeană.
"Astăzi, când mă aflu în faţa dumneavoastră, pot să vă spun, în urma discuţiei pe care am avut-o în urmă cu câteva ore cu comisarul Johannes Hahn, care m-a anunţat că, de astăzi începând, şi programul de creştere a competitivităţii post-CCE a fost definitiv deblocat şi de astăzi putem să transmitem cererile de rambursare. E, într-adevăr, cea mai bună veste pe care puteam s-o primesc astăzi. Deci, astăzi, absolut toate programele operaţionale sectoriale sunt deblocate şi se transmit cereri de decontare la Comisia Europeană" a spus primul ministru.
Ponta a făcut o trecere în revistă a momentelor care au fost depăşite de la 1 mai 2012,
dată la care "cinci programe operaţionale sectoriale presuspendate în urma auditurilor făcute în noiembrie 2011; cele cinci includ aproximativ 98% din banii alocaţi României".
"Pot să le reiau: POSDRU - Programul Operaţional Regional, Mediu, Transporturi şi Programul de creştere a competitivităţii, destinat cercetării, IT-ului şi IMM-urilor", a enumerat premierul.
Ponta a mai arătat că în cei şase ani de la adererarea la UE, România a primit 1,4 miliarde de euro, subliniind că doar în 2013 ţara noastră a încasat două miliarde de euro.
"România are cea mai mare creştere procentuală a plăţilor intermediare făcute de Comisia Europeană către statele membre, în 2013, faţă de valoarea cumulată 2007 - 2012. În sfârşit, este un domeniu al absorbţiei fondurilor europene unde România a reuşit să ajungă pe primul loc, pornind, într-adevăr, foarte de jos, dar cred că acest lucru nu l-au crezut foarte mulţi posibil. Dacă domnul ministru Teodorovici, doamna ministru Plumb, toţi ceilalţi miniştri, doamna ministru Câmpeanu, toţi cei care au avut în atribuţii acest lucru l-au crezut... domnul ministru Fenechiu, care mi-a spus că va debloca Programul Operaţional Sectorial de Transport şi a făcut-o şi îi mulţumesc pentru asta" a menţionat premierul.
UPDATE 2 Primul ministru Victor Ponta a susţinut că se află în Parlament în urma unei iniţiative a opoziţiei, iar ideea de a prezenta majorităţii o proiecţie pentru următorii şase ani este un semn de normalitate.
"Consider că este importantă această prezentare, pentru că urmează şapte ani în care trebuie să învăţăm din propriile greşeli. Chiar din acest an trebuie să ne pregătim pentru că România va deţine în viitor preşedinţia Uniunii Europene", a spus Victor Ponta, care a reamintit că la 1 mai 2012 erau cinci programe suspendate, iar acum acestea sunt funcţionale.
Vă pot spune că de astăzi şi programul de creştere a competitivităţii a fost definitiv deblocat, a mai spus Victor Ponta.
Reporterul RRA aminteşte că, în debutul şedinţei, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat suplimentarea timpului de dezbateri alocat PDL.
Conform Biroului Permanent, PSD şi PNL au câte zece minute, iar partidele mici câte cinci minute.
Solicitarea a fost respinsă prin vot, iar, în replică, deputaţii PDL au afişat hârtii pe care scria "USL astupă gura opoziţiei".
UPDATE1 Premierul Victor Ponta şi ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorvici, prezintă la Camera Deputaţilor, Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privind mecanismul financiar multianual pentru perioada 2014 - 20202.
Documentul pe care premierul Victor Ponta îl va prezenta în faţa deputaţilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene şi stabileşte modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din fondurile europene structurale pentru a promova competitivitatea şi cooperarea în vederea creşterii economice şi incluziunii sociale.
Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Euroepană privind mecansimul financiar multianual pentru următorii şase ani reprezintă o prioritate a guvernului.
Prezentarea premierului Victor Ponta va fi urmată de dezbateri în cadrul cărora grupurile parlamentare vor putea face comentarii şi vor putea adresa întrebări.
PDL critică Acordul
Acordul publicat de guvern a fost criticat însă de PDL, care susţine că documentul este unul neprofesionist.
Vicepreşedintele PDL, Alexandru Nazare a arătat că acordul a fost respins de două ori de Comisia Europeană pentru că nu conţine un master-plan şi o prioritizare a investiţiilor.
Nazare i-a cerut marţi premierului Victor Ponta să-şi ia angajamentul că demisionează dacă rata de absorbţie a fondurilor europene nu va fi în acest an de 50%.
"Este un acord care ar trebui să fie ireproşabil, dar este o sumă de statistici şi de tabele fără nici o noimă. Acesta este documentul pe care dumneavoastră vreţi să ni-l prezentaţi nouă aici, astăzi şi să ştiţi că nu-i o chestiune de cantitate. Degeaba trimitem un document de 200 de pagini la Bruxelles. E vorba de calitate. Acest document pe care ni-l prezentaţi astăzi nu are calitate. Comisia Europeană o să vă roage să-l reduceţi, pentru că n-au nevoie de 200 de pagini, au nevoie de 100 de pagini, 50 de pagini scrise bine, cu obiectivele României: care sunt motoarele de creştere ale României, pe ce vrem să ne axăm în următorii şapte ani", a spus Nazare.
În acest context, democrat-liberalii solicită demisia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.