Ponta: În 2014 România va avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie
Premierul Victor Ponta a prezentat joi proiectul de buget pentru 2014, aprobat în cadrul şedinţei de Guvern.
Articol de Angela Matei, 14 Noiembrie 2013, 16:38
Guvernul a aprobat bugetul pe anul viitor. Premierul Victor Ponta a declarat că noua lege a finanţelor prevede cheltuieli mai mari cu 14 miliarde de lei faţă de 2013 pentru a stimula accelerarea creşterii economice de la 1,6% la 2,7%.
După ce anul acesta, Produsul Intern Brut a ajuns la valoarea din 2008, în 2014 ar urma să avem cel mai mare Produs Intern Brut de după revoluţie, respectiv 230 de miliarde de lei; 216 miliarde vor proveni din taxe, impozite şi alte venituri, iar diferenţa de 14 miliarde înseamnă împrumuturi şi intră în deficitul bugetar, calculat la 2,2% pentru anul viitor.
Din bugetul total, 47,7 miliarde de lei sunt pentru salarii, 52 de miliarde pentru pensii, 40 de miliarde se alocă investiţiilor şi se ajunge la 6% din PIB astfel, 15 miliarde se plătesc dobânzi şi diverse credite, iar 40 de miliarde sunt pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru administraţia locală.
Marii câştigători ai împărţirii bugetului sunt Ministerul Dezvoltării, cu o creştere de 4,5 miliarde de lei, Ministerul Mediului, care primeşte în plus 2,6 miliarde faţă de anul acesta, şi Ministerul Finanţelor, cu 3 miliarde mai mult.
Alocările suplimentare în aceste cazuri sunt explicate prin necesitatea cofinanţării proiectelor europene.
Însă cel mai mare volum de cheltuieli - după cum spunea şi premierul - se va înregistra cu asistenţa socială, sănătatea, transporturile şi educaţia.
Guvernul a adoptat şi proiectul privind descentralizarea
Pe lângă buget, Guvernul a adoptat joi şi controversatul proiect al descentralizării.
Proiectul descentralizării va fi într-o dezbatere mai amplă în momentul în care se va ajunge în Parlament.
Ministrul Liviu Dragnea, cel care a coordonat dezbaterile pe acest proiect, a precizat că nu se vor descentraliza porturile, nu se transferă clădirile care aparţin cinematografelor, nu se descentralizează de asemenea Poliţia, nici agenţiile de prestaţii sociale.
Pentru aceste domenii, se va reveni cu alte acte normative. Se descentralizează în schimb tot ceea ce ţine de direcţiile de sănătate, de turism, de prestarea de servicii.
Ministrul a făcut o precizare importantă pentru cei care sunt angajaţi în aceste instituţii, ce urmează a fi descentralizate: ei nu-şi vor pierde locurile de muncă, ci se vor transfera în cadrul noilor instituţii, care vor aparţine de autorităţile locale, cu aceleaşi salarii şi aceleaşi drepturi pe care le aveau şi în momentul în care aparţineau unui sistem centralizat.
Premierul a precizat însă în plus că, vorbindu-se de acea reducere de 10% care ar urma să se facă în urma descentralizării, va fi vorba în acest caz într-adevăr de o reducere a cheltuielilor generale care ţin de salarii şi cheltuieli cu bunuri şi servicii, dar nu se vorbeşte de un procent de 10% de disponibilizare a acestor angajaţi.