Ponta ia în calcul numirea unui administrator special la OLTCHIM
Premierul Victor Ponta susţine că Guvernul este pregătit să numească un administrator special care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Septembrie 2012, 13:39
Guvernul va numi o nouă echipă de management, un administrator special şi va relua procedura de privatizare la Oltchim, în eventualitatea în care contractul de vânzare - cumpărare a acţiunilor nu va fi semnat, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la o conferinţă de presă.
Premierul a făcut acest anunţ chiar dacă nu au expirat cele zece zile până la care Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia, trebuie să vină cu banii.
"Dacă nu se semnează contractul, responsabilitatea oamenilor române la Guvern. Suntem pregătiţi să numim un nou management, un administrator special care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim şi să se discute cu creditorii privaţi, să se reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul îl poate asigura din fondul de privatizare, urmând ca în şase luni de administrare eficientă, de rezolvare a problemelor juridice şi de repornire să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic", a afirmat Victor Ponta.
Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.
Executivul va aloca şi un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.
Împrumutul Guvernului ar urma să fie acordat în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene.
Premierul a avertizat că dacă afirmaţia lui Dan Diaconescu potrivit căreia dispune de suma de 45 de milioane se dovedeşte a fi falsă, aceasta atrage răspunderea penală pentru fals în declaraţie şi înşelăciune.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Datorii de 37 milioane de lei
Premierul Victor Ponta a trecut în revistă ultimii trei ani din activitatea Oltchim şi calendarul acumulării datoriilor combinatului, spunea Victor Ponta dacă în 2009 Combinatul Oltchim avea 7 milioane de lei datorie către bugetul de stat în 2010 datoria se ridica la 13 milioane ca în 2011 această datorie să se ridice la 37 de milioane de lei.
Victor Ponta a mai spus că în 2009 Oltchim s-ar fi putut salva mult mai uşor decât acum în 2012, că în trei ani Combinatul Oltchim a devenit dintr-o societate îndatorată o societate aflată într-o situaţie fără ieşire.
De asemenea premierul a mai explicat şi de ce a fost graba aceasta mare pentru organizarea privatizării Combinatului Oltchim, motivul este acela că la sfârşitul lunii septembrie bordul FMI se întâlneşte şi pentru aprobarea scrisorii de intenţie era obligatoriu ca această procedură de privatizare să aibă loc.