Ponta discută cu misiunea FMI, BM şi CE despre reducerea taxării muncii
Membrii delegaţiei partenerilor creditori internaţionali - FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană - au avut, luni, primele discuţii cu autorităţile de la Bucureşti, în cadrul celei de-a treia misiuni de evaluare a acordului preventiv.
Articol de Simona Mihăescu, 02 Iunie 2014, 18:56
Vizita va dura în jur de două săptămâni, timp în care se vor căuta soluţii pentru reducerea contribuţiilor sociale pe care le plătesc angajatorii, cu 5 procente, de la 1 iulie.
Măsura este prioritate absolută pentru guvern, a precizat după discuţiile de la Palatul Victoria premierul Victor Ponta.
"Primul lucru pe care ne concentrăm este reducerea taxării muncii, pentru că acolo e o problemă importantă în România. Problema principală e la CAS, pentru că impactul este mare. Impactul semestrial este peste 2,5 miliarde de lei şi trebuie acoperit acest lucru", a afirmat Ponta.
Pe lângă discuţiile de la Guvern, delegaţia partenerilor creditori a avut consultări la Ministerul Finanţelor şi la Transporturi, transmite redactorul Radio România Actualităţi, Iulian Olescu.
Fondul Monetar Internaţional recomandă eliminarea monopolului deţinut de stat în două sectoare economice-cheie, respectiv energie şi infrastructură.
Concluziile evaluării vor fi prezentate la finalul vizitei, după întâlniri cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, dar şi ai sindicatelor, asociaţiilor profesionale şi ai băncilor.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu spunea, zilele trecute, că vor fi analizate mai multe scenarii care să permită reducerea, de la 1 iulie, cu 5 procente a contribuţiei la asigurările sociale, însă nu este luată în calcul lărgirea bazei de impozitare, ci mai curând evoluţia încasărilor la buget.
Scăderea CAS a fost subiect principal de dialog şi la întâlnirea premierului Victor Ponta cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
La Palatul Victoria s-a discutat şi despre eficienţa reducerii TVA la produsele de panificaţie, menţinerea cotei de 9% şi, eventual, extinderea ei şi la alte produse alimentare.