Ponta cere Parlamentului să decidă cine merge la Bruxelles
Premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Parlamentului scrisoarea prin care va solicita organizarea unei şedinţe comune de plen, în care să fie adoptată o decizie privind mandatul şi nivelul de reprezentare a României la Consiliul European.
Articol de Flori Doman, 23 Mai 2012, 15:44
Victor Ponta le-a spus miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul le va supune spre aprobare această scrisoare, pentru a fi transmisă Parlamentului.
"Este vorba de prezentarea în faţa Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană şi a obligaţiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, discuţiile privind fondurile structurale şi Politica Agricolă Comună şi toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană", a declarat premierul.
La finalul şedinţei de Guvern, Ponta a spus că scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de miercuri şi că va aştepta să fie stabilite data şi ora când se va putea adresa Parlamentului pe această temă.
"Intenţionez să mă adresez Parlamentului şi aştept ziua şi ora când va fi organizată o şedinţă comună în plen pentru a prezenta această Declaraţie", a spus Ponta, susţinând că Parlamentul va trebui să emită un mandat de reprezentare a României la UE.
Premierul consideră "criticabilă" participarea preşedintelui la reuniuni politice ale PPE
Premierul Victor Ponta a catalogat drept criticabilă participarea preşedintelui Traian Băsescu la reuniuni ale Partidului Popular European, în condiţiile în care şeful statului nu mai aparţine niciunei familii politice.
"Ştiu că domnia sa participă la grupul PPE. Eu ştiu şi cred că preşedintele României nu mai aparţine niciunei familii politice, dar este decizia domniei sale pe care o consider criticabilă", a spus Ponta.
Şeful Guvernului a mai subliniat că fusese invitat să participe miercuri la reuniunea liderilor europeni din familia social-democrată care precede reuniunea informală a Consiliului European, însă nu a dorit să meargă.
"Am dorit să nu merg nici măcar la prima parte, aceea care priveşte reuniunea liderilor familiilor politice. Aveam invitaţia şi mi-am anunţat colegii de familie politică social-democrată că nu voi participa la această reuniune astăzi", a spus Victor Ponta.
Ponta şi Băsescu, "poziţii divergente" în ceea ce priveşte reprezentarea României la Bruxelles
Victor Ponta a anunţat, luni, că va solicita Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.
Şeful Executivului a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.
Premierul a arătat că Parlamentul trebuie să acorde mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo, şi a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.
Şeful Guvernului a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituţie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări.
Conform articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.
Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.