Ponta cere dezbatere publică cu privire la angajarea României în deciziile UE
Într-o declaraţie de presă, preşedintele PSD, Victor Ponta solicită o dezbatere publică cu privire la angajarea susţinerii obiectivelor decise, vineri, la Summitul UE de la Bruxelles.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Decembrie 2011, 16:07
"Vreau, prin această declaraţie, să cer în mod direct actualei puteri să demareze o dezbatere publică autentică, deschisă, democratică, cu privire la modul în care ne angajăm să susţinem obiectivele decise astăzi la Bruxelles", a afirmat Ponta.
Deşi, Opoziţia susţine măsurile de disciplină bugetară, aşa cum au fost ele discutate pe plan european, liderul social-democraţilor îi reproşează preşedintelui Traian Băsescu faptul că şi-a asumat nişte obligaţii pentru România, fără a iniţia o dezbatere cu societatea civilă şi cu toate forţele politice.
"Preşedintele ţării, domnul Băsescu, nu ştie şi nu a discutat cu nimeni în România toate implicaţiile pentru ţara noastră ale deciziilor luate la Bruxelles. În mod sigur, noi, cei aflaţi acum în opoziţie, vom susţine sigur orice măsură, dar discutată, purtată într-un dialog cu societatea românească, cu toate forţele politice, nu decisă de Traian Băsescu la Bruxelles, fără să se consulte cu nimeni şi fără măcar să ştie ce înseamnă acest lucru pentru România", arată copreşedintele USL, în declaraţia de presă.
Liderul USL a mai arătat că modificarea Constituţiei nu se poate face decât de un Parlament legitimat prin alegeri.
"Suntem de acord cu modificarea Constituţiei, dar modificarea trebuie să o facă un Parlament legitim, după alegeri! Nu daţi vina pe Constituţie pentru datoriile create în aceşti ani! Aşa că situaţia este simplă: cu cât facem mai repede alegeri, cu atât mai repede modificăm Constituţia pentru a consfinţi aceste prevederi!", se scrie în comunicatul de presă.
Ponta a mai susţinut că Traian Băsescu a luat decizii în numele României , fără a se consulta în prealabil cu Parlamentul, aşa cum procedează alte ţări din UE.
"Spre deosebire de ţări precum Cehia, Ungaria sau Suedia, care au anunţat că sunt de acord cu propunerile doar după ce vor face consultări interne", arată acesta.
Victor Ponta a reamintit că, în luna iunie, la Cotroceni, USL a propus înfiinţarea unui comitet tripartit - putere-opoziţie-BNR, care să discute despre problemele economice ale ţării.