Ponta: Cel mai târziu mâine vor fi finalizate discuţiile cu FMI
La Bucureşti au continuat, şi astăzi, negocierile dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai creditorilor internaţionali.
Articol de Radio România, 08 Decembrie 2014, 09:41
UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat că cel târziu, mâine, se vor finaliza discuţiile pe proiectul de buget pentru anul viitor, cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.
AUDIO Victor Ponta
Proiectul de buget va fi trimis Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare, cel mai probabil vineri, 12 decembrie, a precizat premierul.
"Dacă vineri dimineaţă pleacă către parlament în urma unei şedinţe speciale pe care o s-o avem vineri la ora 9:00 probabil, parlamentul are timpul necesar pentru a-şi îndeplini propriile proceduri legate de depunerea amendamentelor, de dezbaterea în comisiilede specialitate şi după aceea în comisiile de buget-finanţe şi adoptarea în plen", a arătat el.
Liderul PSD este de părere că potrivit calendarului pe care îl propune, prevede ca votul final pe buget să aibă loc în ziua de 21 decembrie," zi în care oricum parlamentul trebuie să se reunească în şedinţă comună pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte, domnul Iohannis".
Victor Ponta a mai spus că după finalizarea negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondialăva prezenta "proiectul de buget către grupurile noastre parlamentare, dar şi către grupurile parlamentare ale opoziţiei".
"Înţeleg decizia politică de a vota împotrivă, dar dincolo de decizia politică de a vota împotrivă, cred că este un moment în care toţi parlamentarii, putere sau opoziţie, trebuie să cunoască prevederile bugetului şi, de asemenea, să putem să gândim la o dezbatere în parlament şi la adoptarea unor măsuri pe termen mediu şi lung legate de codul fiscal, codul de procedură fiscală, legea redevenţelor într-un sistem politic care să asigure predictibilitate şi stabilitate în anii care urmează. Mai direct, nu vreau să adopte doar majoritatea actuală, pentru că asta înseamnă lipsă de predictibilitate. Vine o altă majoritate, un alt guvern, se schimbă lucrurile", a adăugat liderul PSD, premierul Victor Ponta.
AUDIO Declaraţia integrală pe prima pagină, în playerul AUDIO
Principala problemă este tot nivelul deficitului bugetar al României pentru anul viitor, asupra căruia discuţiile par să se fi împotmolit de câteva zile.
FMI şi Comisia Europeană vor ca acesta să fie de 0,9% în timp ce guvernul nu vrea să coboare sub 1,4% .
Premierul Victor Ponta a explicat de mai multe ori că solicitarea forurilor internaţionale este inacceptabilă, pentru că ar însemna reducerea sumelor alocate pentru investiţii sau sănătate.
În plus, România trebuie să aloce fonduri pentru apărare şi pentru cofinanţarea proiectelor europene, pe care, potrivit premierului, creditorii internaţionali le-au acceptat de principiu.
Deşi nivelul deficitului creează divergenţe şi a adus într-un punct critic discuţiile cu creditorii internaţionali aflaţi la Bucureşti, premierul Victor Ponta a precizat că guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic, pentru că ar însemna reducerea sumelor alocate pentru investiţii sau sănătate.
Mai mult, şeful executivului a dat asigurări că nu se vor majora taxe sau impozite şi nu se va renunţa la măsuri deja anunţate, precum indexarea pensiilor sau a alocaţiilor pentru copii.
Delegaţia creditorilor internaţionali se va afla la Bucureşti până miercuri, 10 decembrie, când este programată şi şedinţa de guvern în care se va adopta bugetul pentru 2015.