Ponta către Barroso: Votul celor 8,5 milioane de români nu poate fi ignorat
Premierul Victor Ponta a afirmat după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene că i-a spus acestuia că "votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat".
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Septembrie 2012, 19:51
Victor Ponta a declarat, luni, după întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul Uniunii Europene.
Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.
"Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.
El a mai arătat că este necesar ca gradul de absorbţie de către România a banilor europeni să crească, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie.
Jose Manuel Barroso: Numirile la conducerea Parchetului şi DNA să fie corecte şi transparente
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a subliniat nevoia ca România să înlăture orice dubiu privind angajamentul faţă de statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, dar şi importanţa ca viitoarele numiri la conducerea Parchetul General şi DNA să fie făcute în mod "corect şi transparent".
"Preşedintele Barroso şi-a exprimat (la întâlnirea) cu premierul Ponta aceleaşi preocupări ca cele transmise săptămâna trecută preşedintelui (Traian) Băsescu, în privinţa nevoii ca România să elimine orice dubiu privind angajamentul faţă de statul de drept, independenţa sistemului de justiţie şi respectarea deciziilor Curţii Constituţional", se arată într-un comunicat transmis transmis de biroul de presă al şefului executivului UE.
Şeful executivului comunitar şi-a exprimat clar poziţia că toate forţele politice din România - din guvern şi din opoziţie - trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze ferm atenţia asupra nevoii urgente de a se reveni la stabilitatea instituţională şi politică.
"Acest lucru are o importanţă specială în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă", a mai precizat biroul de presă al preşedintelui CE.
Barroso a subliniat, de asemenea, "importanţa ca România să promoveze toate valorile europene, valorile justiţiei şi libertăţii şi toate caracteristicile unei societăţi cu adevărat pluraliste.
El a evidenţiat totodată importanţa continuării eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene şi cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.
Duminică seara, şeful Guvernului a declarat că îi va explica din nou preşedintelui Comisiei Europene că în România nu a fost o lovitură de stat şi că Guvernul USL este cel legitim, în timp ce preşedintele Băsescu vorbeşte în nume propriu.