Ponta: Buget mai sărac cu 3,8 miliarde de lei
Premierul Ponta a anunţat că rectificarea bugetară de sfârşit de an, pe care Guvernul ar urma să o aprobe miercurea viitoare, va fi una negativă, întrucât încasările la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei faţă de estimări.
Articol de Radio România, 25 Octombrie 2013, 19:27
Experţii FMI şi ai Comisiei Europene au discutat vineri după-amiază cu autorităţile române despre execuţia bugetară de anul acesta, măsurile fiscale şi bugetul pe anul viitor.
A doua rectificare din acest an negativă va afecta toate ministerele, a anunţat deja premierul în şedinţa de guvern.
"Avem miercuri rectificarea bugetară. Avem o rectificare bugetară negativă, pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dvs. resurse mai puţine până la sfârşitul anului şi asta înseamnă că pentru 2014 ministrul de Finanţe, pe baza estimărilor, de data aceasta mai realiste ale ANAF, trebuie să construiască, să prezinte scenariile realiste", a explicat Victor Ponta.
În acest sens, el i-a solicitat vicepremierului Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor, să prezinte conducerii PNL şi Guvernului scenariile realiste privind bugetul pe 2014 - "ce putem să scădem, ce putem să oferim mai mult", astfel încât discuţiile vizând proiectul de buget pentru anul viitor să se finalizeze până la începutul lunii noiembrie.
În context, a ţinut să respingă afirmaţiile din presă referitoare la majorarea cotei unice de impozitare, dând asigurări că aceasta va rămâne la nivelul actual, de 16%.
"Vreau să spun încă o dată: povestea cu cota unică este o poveste de presă. Deşi am spus şi eu, şi ministrul de Finanţe că nu creşte nicio cotă unică, nu reuşim să oprim televiziunile şi oamenii politici din afara Guvernului de a-şi da cu părerea despre ceva care nu există", a adăugat Ponta.
Rectificarea bugetară precedentă a fost făcută în luna iulie. Atunci s-a păstrat actuala proiecţie de venituri la buget, de 209,4 miliarde de lei, dar au fost crescute chelluielile cu 2 miliarde.
Între timp, Guvernul a constatat că majoritatea ţintelor de colectare de la venituri obţinute din TVA la impozitul pe profit au fost supraestimate, aceasta şi pe fundalul unor factori pe care autorităţile nu au putut să-i prevadă, spune, pentru RRA, Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului.
"Principalul motiv îl reprezintă cel al procesului dificil de reorganizare ANAF. De asemenea şi nevoia de angajare a unui personal nou pentru a colecta mai bine veniturile pentru buget. Un alt motiv a fost faptul că un lucru, altminteri cât se poate de pozitiv, şi anume creşterea exporturilor s-a reflectat şi în creşterea solicitărilor de returnare TVA şi acest lucru a afectat colectarea TVA. Nu în ultimul rând, a fost şi această problemă a unor firme care au început să adopte din ce în ce mai mult tactica de a intra în insolvenţă pentru a evita plata taxelor", a spus Palada.