Ponderea produselor de provenienţă locală, în continuare în scădere
Creşterea puterii de cumpărare a românilor nu a adus prea multe beneficii industriei şi producătorilor din ţară, potrivit unui raport al BNR.
Articol de Costin Grigore, 04 Iulie 2017, 12:45
Dimpotrivă, ponderea produselor de provenienţă locală, care acoperă necesarul intern, a continuat să scadă până la 50 la sută, remarcă Banca Centrală.
În 2016 consumul final al populaţiei a crescut accelerat cu peste 7 procente, reprezentând şi principala sursă a creşterii economice consistente înregistrate anul trecut.
A fost un an în care veniturile s-au majorat atât la stat, cât şi în sectorul privat şi s-a redus Taxa pe Valoare Adăugată.
Însă, aceşti stimuli, semnalează Banca Naţională, au avut efecte pozitive preponderent asupra sectorului comercial, şi foarte puţin asupra industriei autohtone producătoare de bunuri de consum, aceasta atât din punct de vedere al avansului producţiei, cât şi în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.
Prin urmare, această majorare a veniturilor populaţiei a avut beneficii limitate pentru creşterea economică pe termen lung.
Dificultatea industriei autohtone de a reţine cea mai mare parte din plusul de consum a fost cauzată şi de creşterea accelerată a costurilor cu forţa de muncă.
Aceasta a erodat semnificativ poziţia competitivă a acestui sector.
În plus, raportul BNR menţionează eficienţa scăzută pe lanţul intern de producţie în industria alimentară şi preferinţa românilor pentru autovehicule la mâna a doua, de provenienţă externă.