Politiştii şi executorii judecătoreşti acuză comportamentul liderului PRM
Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România îşi exprimă dezacordul faţă de comportamentul de marţi dimineaţă al preşedintelui Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.Foto:Agerpres
Articol de Carmen Valică, 04 Ianuarie 2011, 14:21
Liderului PRM i se reproşează că a agresat verbal şi a stropit cu apă un executor judecătoresc, prezent marţi dimineaţă, la sediul PRM. Executorul dorea punerea în aplicare a unei somaţii de evacuare din sediul central al partidului.
Şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor critică atitudinea preşedintelui PRM faţă de poliţiştii care îl însoţeau pe executor.
La rîndul lor, reprezentanţii Partidului România Mare califică intenţia de evacuare drept un abuz.
De altfel, venirea executorului la sediul PRM a provocat, un adevărat scandal.
Dincolo de injurii, preşedintele formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor, a insistat că PRM ar avea dreptul de a păstra sediul.
Potrivit reprezentanţilor Partidului România Mare, anul trecut Regia Autonomă, administraţie a patrimoniului protocolului de stat, ar fi dat în baza Legii 10 din 2001, privind imobilele preluate abuziv în perioada comunistă, două decizii de punere în posesie a moştenitorului imobilului.
Judecătoria Sectorului 1 a continuat procedura prin emiterea ordonanţei de evacuare, care a încercat să fie pusă în aplicare în marţi dimineaţă.
Corneliu Vadim Tudor a declarat însă, în urmă cu câteva zile, că "pretinsul moştenitor a murit". Preşedintele PRM a explicat că imobilul în care formaţiunea sa îşi desfăşoară activitatea, a fost primit de la Regie în 2006 şi susţine că la acea vreme, i s-a spus că imobilul nu era revendicat.
Argumentele PRM nu ar justifica însă comportamentul de marți dimineaţă. Preşedintele Uniunii Executorilor Judecătoreşti, Marius Crafcenko, a precizat, la Radio România, că executorul nu făcea decât să aplice o decizie judecătorească, iar activitatea aceasta este protejată de lege.
"În exercitarea profesiei lor, executorii judecătoreşti sunt ocrotiţi de lege. Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva executorului judecătoresc în timpul exercitării profesiei şi în legătură cu aceasta se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani", a spus Marius Crafcenko.
El a arătat că Uniunea dezaprobă comportamentul preşedintelui PRM şi că va analiza evenimentele de marți dimineață.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marian Gruia, a declarat că gestul lui Corneliu Vadim Tudor de a lua cascheta unui poliţist care îl însoţea pe executor s-ar constitui într-o faptă penală, pentru care Corneliu Vadim Tudor ar putea fi cerceta, în ciuda imunităţii specifice unui europarlamentar.
Potrivit declaraţiei lui Corneliu Vadim Tudor, aceştia ar face un inventar al lucrurilor.
Corpul de control al Ministerului Justiţiei ar putea începe o verificare a legalităţii procedurii de evacuare în urma unei sesizări formulate de reprezentanţii PRM.