Poliţiştii, între disponibilizări şi Parlament
Pregătit încă de săptămâna trecută, protestul faţă de legea care deschide drumul disponibilizării a circa 9.500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, a reuşit să strângă, marţi, la Parlament, în jur de 200 de persoane.
Articol de Amalia Bojescu, 17 Mai 2011, 14:50
Aproximativ 200 de poliţişti au ieşit în stradă pentru a le cere deputaţilor să nu voteze proiectul de lege care prevede disponibilizările din sistem.
Potrivit sindicaliştilor, actul normativ urmează să reglementeze o disponibilizare masivă a personalului din MAI, precum şi anularea mai multor drepturi cuvenite prin lege celor disponibilizaţi.
"Teamă că mâine nu mai există serviciu, teamă de familie că nu mai ai cu ce s-o întreţii. -: Au folosit un limbaj dublu în exterior, au transmis către Eurostat o cifră de 50.000 de poliţişti care este reală, iar în intern, domnul ministru Igaş a transmis o cifră de 90.000. Deci, practic domnul Igaş minte. Noi suntem şi am fost de acord cu o reorganizare a sistemului, dar pe principiul eficientizării", spun reprezentanţii poliţiştilor prezenţi în faţa Palatului Parlamentului.
În timp ce sindicaliştii protestează, deputaţii sunt reuniţi în şedinţă de plen, unde trebuie să dea votul final pe actul normativ privind reorganizarea MAI.
Fiind lege organică, este nevoie de 167 de voturi pentru ca aceasta să treacă.
Vicepreşedintele PD-L, Sever Voinescu, afirmă că măsura privind disponibilizările din MAI reprezintă un pas în procesul de reformă pe care coaliţia aflată la putere şi l-a asumat.
În plus, spune Voinescu, aceste măsuri au fost luate cu acordul tuturor şefilor de arme.
"Toţi şefii de arme din interiorul Ministerului de Interne, însemnând Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, bine, toate câte sunt, toţi aceşti şefi au dat acordul, există toată substanţa şi toată susţinerea profesională pentru acest tip de măsuri. Ele sunt extrem de necesare în contextul creşterii eficienţei statului", a apreciat Sever Voinescu.
Partidele din opoziţie nu sunt de acord cu aceste măsuri şi anunţă că vor vota împotriva proiectului de lege, pentru că, susţin ele, disponibilizarea angajaţilor din MAI va aduce la scăderea siguranţei cetăţenilor.
"Vom vota împotriva disponibilizării oamenilor, având în vedere că oricum efectivele în Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt puţine şi nu stăpânesc fenomenul infracţional şi nici măsurile care trebuia să le ducă la îndeplinire legat de intrarea în Schengen şi e normal ca oamenii să-şi apere locurile de muncă, că nu e vorba doar de 8.500 de poliţişti, e vorba de 8.500 de familii", a declarat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD.
Proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat la începutul lunii martie de guvern.
Ministrul de interne, Traian Igaş, anunţa atunci că vor fi disponibilizaţi din MAI aproximativ 9.000 de oameni. Senatul a respins acest proiect, însă Camera Deputaţilor este forul decizional.