Politicul, exclus din şcoli
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că directorii şcolilor nu vor mai fi numiţi politic, iar funcţiile vor fi ocupate gradual prin concurs.
Articol de Radio România, 28 Mai 2013, 19:57
Prezent, marţi, la o dezbatere organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ , Remus Pricopie a amintit că din 2008 nu s-au mai susţinut concursuri pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli.
"Ultimele concursuri pentru ocuparea posturilor de director au fost organizate în 2008. În perioada următoare, vom da drumul la concursuri. Nu cred, însă, că este fezabil să facem acest lucru până în luna noiembrie a acestui an. Cred că trebuie să dăm drumul concursurilor gradual, astfel încât într-un an, un an şi jumătate, să avem toate aceste posturi ocupate conform legii", a spus Remus Pricopie.
Ministrul a precizat că a dat semnalul de start pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de director de şcoală.
El estimează, totuşi, că acest lucru nu se va putea face până în noiembrie, dar că într-un an, un an şi jumătate, toate posturile vor fi ocupate, conform legii.
Preşedintele Federaţiei Simion Hancescu a precizat că din 2008 nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea posturilor de inspectori şi directori şi că în momentul de faţă consiliile de administraţie funcţionează ilegal.
Ministerul nu are bani pentru transportul elevilor
Remus Pricopie a mai declarat, la acelaşi eveniment, că Ministerul Educaţiei nu dispune la ora actuală decât de fondurile aferente achiziţionării a numai 45 de microbuze destinate transportului elevilor, din cele 960 care ar fi necesare la nivelul întregii ţări, conform unui inventar realizat recent,
"Potrivit unui inventar realizat recent, la nivelul întregii ţări este nevoie de 960 de microbuze pentru transportul elevilor de acasă către şcoală, şi înapoi. În acest moment, Ministerul Educaţiei nu dispune decât de fondurile aferente achiziţionării a numai 40-45 de microbuze. Ca urmare, va trebui să cumpărăm prin leasing sau prin altă formă încă 800 de microbuze. Am întrebat şi la Bruxelles dacă putem folosi fondurile structurale pentru acoperirea unor rate aferente cumpărării acestor microbuze. Aşteptăm să primim un răspuns", a afirmat Remus Pricopie.
El a precizat că în afară de microbuze, mai este nevoie şi de autocare, dar şi de ambarcaţiuni (în Deltă), care să asigure transportul elevilor de acasă către şcoală, şi înapoi.