Politicile regionale europene, în dezbaterea Summitului European al Oraşelor şi Regiunilor Europene
Timp de două zile se va discuta la Summitul European al Oraşelor şi Regiunilor Europene despre viitorul politicilor regionale europene, cu accent pe interconectare şi aşa-numitele "oraşe inteligente" ale viitorului.
Articol de Anca Dragu, 08 Iulie 2016, 08:00
La Bratislava începe astăzi Summit-ul European al Oraşelor şi Regiunilor Europene, eveniment anual care reuneşte experţi şi factori de decizie din întreaga Uniune Europeană, dar şi reprezentanţi ai mediilor academic şi de afaceri.
Timp de două zile se va discuta despre viitorul politicilor regionale europene, cu accent pe interconectare şi aşa-numitele "oraşe inteligente" ale viitorului.
Summit-ul este organizat de preşedinţia slovacă a Uniunii Europene, care a început la 1 iulie.
Aproape trei sferturi din populaţia Europei trăieşte în oraşe. Zonele urbane atrag investiţii care creează locuri de muncă şi oportunităţi de afaceri, dar şi probleme legate de suprasolicitarea infrastructurii, poluare şi în Europa de Est, dezvoltare haotică cu ignorarea planurilor de urbanism.
Susţinătorii conceptului de "oraş inteligent" cred că tehnologia modernă poate eficientiza funcţionarea unui oraş, de la insularea termică a clădirilor, până la organizarea transportului în comun şi al iluminatului public.
"Nu se pune problema dacă vrem sau nu să ne facem oraşele inteligente, trebuie, este singura noastră posibilitate de a face faţă schimbărilor climatice", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroą ©efčovič, care aşteaptă de la acest summit european al regiunilor şi oraşelor o discuţie serioasă despre cum oraşele pot coopera la nivel regional pentru a atrage investiţii care să le permită să se dezvolte inteligent.
La conferinţă vor participa 300 de primari şi reprezentanţi ai regiunilor din toată Uniunea Europeană, care vor discuta despre folosirea eficientă a fondurilor europene, sprijinirea antreprenorilor inovatori şi digitalizarea serviciilor publice.