Politicienii transmit mesaje de unitate, de Ziua Unirii
Liderii politici prezenţi la Iaşi de Ziua Unirii au vorbit despre unitate,devotament şi solidaritate, dar şi despre faptul că "avem nevoie de spiritul marilor oameni care au reuşit să făurească România modernă".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Ianuarie 2013, 11:45
Premierul Victor Ponta a transmis, joi, în alocuţiunea susţinută cu prilejul manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, un mesaj de unitate,
El a spus că doreşte ca românii să se gândească la unire "nu doar pe 24 Ianuarie şi 1 Decembrie ci, dacă se poate, în fiecare zi".
"Vă rog şi vă propun tuturor celor prezenţi, tuturor celor care acum în oraşele şi satele României se gândesc la viitorul ţării, să încercăm să vorbim şi să gândim la Unire nu doar de 24 Ianuarie şi de 1 Decembrie, ci dacă se poate, în fiecare zi. Dacă se poate, în fiecare minut să ne gândim nu doar ce ţară am moştenit de la cei care au fost înaintea noastră, ci mai ales ce ţară ne dorim să construim acum şi ce ţară vrem să lăsăm celor care vin după noi", a afirmat Ponta.
Primul ministru i-a evocat, în discursul său, pe cei care au pus bazele Unirii de la 24 Ianuarie 1859 şi le-a mulţumit celor care, în fiecare an, participă la manifestările dedicare Unirii Principatelor, de la Iaşi.
"Vreau să îi salut pe toţi cei care vin în fiecare an, indiferent de vreme bună, vreme rea, indiferent de cine se află, în mod absolut normal, temporar, aici pe scenă, tocmai a arăta că sunt români, tocmai pentru a arăta că se bucură atunci când vorbim de unire, atunci acţionăm ca nişte români uniţi", a precizat Ponta.
Crin Antonescu: O naţiune are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte destinul său
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, în alocuţiunea susţinută cu prilejul manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, că lecţia Unirii din 1859 este şi aceea că o naţiune are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte propriul destin.
Antonescu a transmis un mesaj de unitate, devotament şi solidaritate pentru anii următori, făcând o paralelă între perioada celor două uniri, de la 1859 şi 1918, şi cea de acum.
El a arătat că ''astăzi, mai mult ca oricând'', este nevoie de forţă, încredere, devotament, solidaritate pentru anii care urmează.
"'Cel mai bun lucru în aceste zile festive, când ne închinăm la memoria marilor înaintaşi, este să ne propunem ca, în fiecare zi, fie şi cu o mică parte din gândul şi fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem unirea tuturor energiilor, speranţelor şi aspiraţiilor acestei naţiuni. Îmi doresc şi vă doresc puterea şi credinţa de a fi împreună toţi românii în anii ce urmează", a declarat preşedintele Senatului.
În lipsa preşedintelui Traian Băsescu, care nu a participat la manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române, preşedintele Senatului, Crin Antonescu a fost cel care a primit onorul militar.
Preşedintele Traian Băsescu a fost reprezentat de consilierul prezidenţial Iulian Chifu.
Gheorghe Nichita: Avem nevoie de spiritul vremurilor din 1859
Ziua Unirii Principatelor Române este o zi care trebuie să ne rămână adânc întipărită în memoria colectivă, dar care totodată trebuie să reprezinte o lecţie de eroism şi curaj pentru toate generaţiile, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, joi, în timpul discursului susţinut cu prilejul aniversării a 154 ani de la înfăptuirea Micii Uniri.
Nichita, care este şi vicepreşedintele PSD a reamintit că avem nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de spiritul marilor oameni care au reuşit să făurească România modernă.
Totodată, a reamintit că are convingerea că toţi cei aflaţi în Piaţa Unirii au cu toţii o viziune pentru care luptă, o viziune pe care sunt obligaţi să o înfăptuiască şi la care visau şi unioniştii: o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie europeană.
La evenimentul organizat în Piaţa Unirii cu prilejul aniversării a 154 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova au participat miniştri, oficiali ai Bisericii, oameni politici, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi judeţene, istorici.