Politicienii românii consideră decizia de la Madrid, discriminatorie
Puterea şi opoziţia din România consideră discriminatorie decizia autorităţilor de la Madrid de a restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii din Spania.
Articol de Simona Mihăescu, 24 Iulie 2011, 09:41
Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, senatorul Viorel Badea a anunţat că democrat-liberalii se vor consulta pe această temă cu celelalte formaţiuni ale Partidului Popular European, deoarece, în opinia sa, măsura guvernului spaniol se poate explica electoral.
"Ştim cu toţii care este situaţia Partidului Socialist, premierul Zapatero a anunţat că nu mai candidează, toată lumea se aşteaptă să fie alegeri anticipate în toamnă şi ne putem trezi în momentul acesta că se vrea ca românii să fie folosiţi ca masă de manevră. Or noi nu putem fi de acord ca românii să fie discriminaţi. Ori se ia o măsură de restricţionare a pieţei pentru toţi, ori nu se ia pentru nici unul a declarat Viorel Badea.
La rândul său, europarlamentarul liberal Renate Weber a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care îi cere să reacţioneze faţă de această decizie, care îi afectează doar pe cetăţenii români şi la care nu a recurs nici un alt stat european.
"Spania şi-a liberalizat, de fapt, piaţa muncii pentru toţi cetăţenii europeni, iar faptul că acum intervine cu restricţii numai pentru unii cetăţeni, în mod categoric este, în opinia mea, o măsură discriminatorie şi cred că astfel de măsuri discriminatorii trebuie interzise de Comisia Europeană, pentru că ele sunt interzise, de fapt, de toată legislaţia europeană, arată Renate Weber în scrisoarea deschisă.Marile centrale sindicale din Spania critică decizia guvernului de la Madrid de a solicita din nou permise de muncă pentru cetăţenii români care doresc să lucreze în această ţară.
Sindicatele spaniole dezavuează decizia guvernului spaniol
Sindicatele atrag atenţia că măsura va favoriza economia subterană şi va alimenta discursurile xenofobe.
Totodată, sindicatele spaniole sunt de părere că decizia înseamnă alinierea guvernului acestei ţări la poziţia celor mai dure executive din Europa, care au decis restrângerea drepturilor pentru anumiţi cetăţeni europeni.
Reamintim că Guvernul Spaniei a trimis deja Comisiei Europene documentele privind impunerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români.
Potrivit Ministerului Muncii de la Madrid, decretul cabinetului spaniol reprezintă o decizie tehnică, generată de situaţia pieţii muncii din acest stat şi se încadrează în politica privind migraţia, ne-a informat corespondentul Radio România la Madrid, Annamaria Damian.
Spaniolii solicită permis de muncă pentru români
Secretarul de stat pentru Migraţie din ministerul spaniol al muncii, Anna Terron, a explicat că românii sunt singurii cetăţeni europeni pentru care nu se cerea permis de muncă.
"De ce românii? Pentru că sunt singurii pentru care nu cerem permis de muncă. Restul imigranţilor au renunţat să mai vină. Reducerea sosirilor este foarte mare. Contingentul pentru campaniile agricole pentru străini a fost închis, dar faptul că Spania este singura ţară mare care a ridicat moratoriul pentru români, a făcut ca această comunitate să fie singura care nu are nevoie de permis de muncă, dar care are o intrare continuă", a spus oficialul spaniol.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Anamaria Damian, autorităţile spaniole susţin că decizia de a-i obliga pe români sa aibă un permis de muncă nu are legătură cu cetăţenia, ci cu necesitatea de a proteja piaţa spaniolă a muncii, în condiţiile în care rata şomajului este de aproximativ 21%.
Restricţiile pentru români ar putea dura pană în anul 2014.
Ministrul spaniol al muncii, Valeriano Gomez, afirma , miercuri, 20 iulie, că Executivul de la Madrid studiază posibilitatea de a impune din nou permisul de muncă pentru imigranţii din România, care din anul 2009 se pot angaja fără autorizaţie de muncă.
"Această decizie va fi luată de acord cu autorităţile române", preciza Valeriano Gomez.