Politicienii pregătesc introducerea uniformelor şcolare
Pemierul Emil Boc i-a cerut minsitrului Educaţiei să analizeze posibilitatea reintroducerii uniformelor şcolare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Iulie 2011, 12:00
Premierul Emil Boc s-a declarat, joi, în favoarea introducerii obligativităţii uniformelor şcolare pentru elevii din gimnaziu, arătând că pregăteşte o lege în acest sens.
"Mă pronunţ, chiar dacă voi fi criticat, pentru introducerea obligativităţii uniformelor şcolare în ciclul 1 - 8. Eu cred că este o măsură benefică pentru sistemul nostru educaţional', a spus Boc, într-o emisiune televizată.
El a arătat că uniformele nu ar trebui să fie standard ca pe vremea comunismului, ci fiecare şcoală să-şi stabilească propria uniformă care să dea prestigiu unităţii de învăţământ şi să elimine discuţiile între copii pe marginea vestimentaţiei.
Boc a menţionat că pentru cei săraci statul ar trebui să contribuie la achiziţionarea uniformelor.
Premierul a precizat că pregăteşte o lege în acest sens, pornind şi de la proiectul anunţat de democrat-liberalul Cezar Preda.
"Este solicitarea pe care am făcut-o ministrului Educaţiei să o analizeze şi să analizeze modalitatea de implementare", a spus Emil Boc.
Proiect de legepentru uniformele şcolare
Deputatul PDL, Cezar Preda, a depus la Camera Deputaţilor, încă din luna februarie, un proiect de lege pentru introducerea uniformelor şcolare în unităţile din învăţamântul primar şi gimnazial.
Cezar Preda susţine că prin introducerea uniformelor şcolare, copiii vor fi scutiţi de stresul de a decide zilnic cu ce să se îmbrace sau de tentaţia de a avea o vestimentaţie excentrică.
Preda a arătat că uniforma şcolară era un motiv de mândrie pentru elevii şcolilor româneşti, dar după căderea comunismului, "atitudinea ostilă faţă de uniforma şcolară a fost una indusă".
"Studiile pedagogice arată că o ţinută vestimentară unică stimulează pozitiv sentimentul de apartenenţă la un grup", a apreciat Cezar Preda.
El crede ca degradarea continuă a rezultatelor elevilor români din ultima vreme, precum şi pierderea prestigiului şcolii româneşti conduc la necesitatea luării unor măsuri pentru restabilirea respectului faţă de profesori, colegi, şcoală şi comunitate.
Proiectul de lege propune introducerea şi purtarea obligatorie de către elevii din învăţământul primar, cu excepţia clasei pregătitoare, şi gimnazial a unei ţinute vestimentare reprezentative în funcţie de zonă, tradiţie sau profil.
Tinuta vestimentară obligatorie se va compune, potrivit proiectului de lege, din sacou/vestă, cămaşă cu mâneca lungă/camaşă cu mâneca scurtă, pantalon/fustă, cravată/eşarfă, ecuson cu numele şi sigla unităţii de învăţământ, urmând ca legea să intre în vigoare, dacă va fi aprobată de Parlament, la data începerii anului şcolar 2011-2012.
Prima uniformă, în 1897
Uniforma şcolară a supravieţuit, în forme diferite, tuturor timpurilor, de la introducerea ei în ţara noastră, în 1897, până în zilele noastre.
Cu doar 20 de ani în urmă, elevii, de la bobocii de clasa I pâna la liceeni , mergeau la şcoală în binecunoscuta uniformă albastră, purtând şepci pe care era cusut cu litere aurii numărul scolii.
În 1897, academicianul Theodor Costescu (1864-1939), fiul unui învăţător de la şcoala din Rovinari, Gorj, a adus pentru prima dată în ţara noastră uniforma şcolară, pentru şcolarii din Turnu-Severin.
Foto: Clasă în 1921, elevi din sat la liceul Stefan cel Mare din Suceava
Înainte de instaurarea regimului comunist, uniforma şcolară avea o însemnătate esenţial diferită faţă de cea pe care a căpătat-o în ultimii 50 de ani.
Era un motiv de mândrie pentru elevii şcolilor romănesti, pentru că fiecare unitate şcolară avea pe atunci propria uniformă.
Din această cauză nici nu existau reglementări oficiale cu privire la ţinuta elevilor.
Elevii Liceului “Gheorghe Lazăr”, cei ai Colegiului “Sf. Sava” o purtau cu cel mai mare respect.
Uniforma în lume
De la un capăt la altul al lumii, uniforma şcolară este tot mai în tendinţe.
Elevii japonezi, spre exemplu, o poartă cu mândrie. Uniforma a devenit un element important al culturii pop în Ţara Soarelui Răsare.
Popularitatea uniformelor se datorează şi diferitelor obiceiuri legate de acestea, dar şi influenţei mass-media
Tinerii din Italia, la rândul lor, se declară favorabili ideii de a purta uniforme cu însemnele şcolilor la care învaţă.
Potrivit sondajelor, peste 70% din elevi sunt de acord cu ideea de a purta o uniformă, după mai bine de 30 de ani de când purtarea uniformelor în şcolile italiene a fost eliminată prin decret.
Şi în SUA, unele dintre cele mai reputate instituţii de învăţământ au introdus uniformele şcolare.
Doar în New York, peste o jumătate de milion de elevi le poartă.