Politicienii, în pelerinaj la Moaştele Sfintei Parascheva
La Sfânta liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iaşi participă premierul Victor Ponta, oameni politici de la putere şi din opoziţie, reprezentanţi ai administraţiilor locale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Octombrie 2013, 12:09
UPDATE Premierul Victor Ponta a spus, luni, la Iaşi, după ce a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, că este un lucru extraordinar că românii au încă mare încredere în Biserică şi că se bucură că România nu e o ţară unde, alături de alte dispute, "să se adauge o dispută religioasă".
Ponta a spus că Sfânta Parascheva reprezintă o mare sărbătoare a românilor şi că vrea să arate, ca de fiecare dată, respectul pentru această sărbătoare şi pentru tradiţiile românilor.
"Cred că este un lucru extraordinar că românii au încă foarte mare încredere în Biserică. Sunt ortodocşi în majoritate, dar şi ceilalţi, de alte credinţe, au o viaţă normală şi egală în România şi mă bucur foarte mult că România nu a fost şi nici nu va fi vreodată o ţară în care, alături de alte dispute, să adăugăm o dispută religioasă. Acesta este lucrul cel mai important", a afirmat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta participă, luni, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oficiată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa bisericii.
Victor Ponta a ajuns la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 10.45, după ce înainte s-a oprit, pentru câteva minute, la Primăria Iaşi,de unde a venit însoţit de primarul Gheorghe Nichita, vicepreşedinte PSD.
Pe culoarul spre scena amenajată în faţa Catedralei Mitropolitane, unde este oficiată slujba şi unde se află oficialităţile, Ponta a fost aplaudat de câteva persoane, în timp ce din mulţime i s-a strigat "Măriţi pensiile", transmite Agerpres.
Ponta asistă la Sfânta Liturghie pe scena amenajată pe pietonal, unde este oficiată ceremonia şi unde se află câteva zeci de oficialităţi - autorităţi locale, judeţene, politicieni, între care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Liberalii Relu Fenechiu, Mircea Diaconu şi Norica Nicolai asistă şi ei la slujbă, însă în mulţime.
Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instituţiei, ca în anii trecuţi, fiind oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.
La ceremonia religioasă asistă peste 10.000 de persoane.
Totodată, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depăşeşte doi kilometri şi jumătate.
Conform reprezentanţilor Jandarmeriei Iaşi, de vineri dimineaţă, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Simeon, peste 130.000 de credincioşi au venit să se închine la acestea.
14 octombrie, una din cele mai importante sărbători ale ortodoxiei româneşti
Cuvioasa Parascheva este, fără doar şi poate, Sfânta Balcanilor.
Deşi s-a născut în secolul XI pe malul Mării Marmara, aproape de Constantinopol, moştele ei au trecut pe rând pe la Târnovo, Vidin, Belgrad şi Constantinopol, urmând, practic, mărirea şi decăderea fiecărui stat balcanic.
În Moldova ea a ajuns pe 14 octombrie 1641, ca un dar din partea Patriarhiei de Constantinopol, după ce domnitorul Vasile Lupu a plătit cu 300 de pungi de galbeni toată datoria către turci a acestei patriarhii.
În cei peste 370 de ani de când se află la Iaşi, la moaştele sale Biserica a consemnat numeroase minuni care au transformat ziua de 14 octombrie într-una din cele mai importante sărbători ale ortodoxiei româneşti şi nu numai.
În fiecare an, sute de mii de pelerini aşteaptă la rând pentru a i se închina.