Politicienii bihoreni vor ca Oradea să devină centru regional
Preşedinţii partidelor parlamentare din judeţul Bihor au semnat o Declaraţie prin care solicită ca Oradea să fie susţinută, de toate autorităţile centrale din Capitală, să devină centru regional administrativ în procesul de regionalizare.
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 31 Ianuarie 2013, 15:18
Parlamentarii din Bihor, conducerile Consiliului judeţean şi a Primăriei Oradea au semnat o Declaraţie prin care solicită ca Oradea să devină centru regional administrativ în procesul de regionalizare.
În cadrul unei dezbateri iniţiată de deputatul UDMR, Cseke Attila, liderii politici semnatari şi-au prezentat argumentele pentru care municipiul şi judeţul trebuie să se decupleze de Cluj-Napoca, respectiv Cluj, în viitoarea organizare regională.
Cseke Attila a spus că actuala regiune de dezvoltare nord-vest este “un eşec al politicii de dezvoltare şi încalcă principiul geografic al UE privind constituirea regiunilor, fiind tăiată de munţii Carpaţi”.
Preşedintele Consiliului judeţean şi al PNL Bihor, Cornel Popa, a propus o variantă cu 10 regiuni pe modelul voievodatelor.
Ioan Mang, liderul PSD Bihor, a spus că, deşi este de acord cu decuplarea de Cluj, Bihorul îndeplineşte doar condiţia existenţei unei universităţi acreditate internaţional, dar nu este centru cultural şi sportiv şi nici nu dispune de aeroport internaţional.
“Dacă nu vom fi reşedinţă, măcar să avem conducerea regiunii”, a încheiat social-democratul.
La rândul său, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor Bihor, Alexandru Kiss, a spus că “UDMR nu va vota niciodată 8 regiuni, forma propusă de premier”, care a arătat că, cu poziţia a şaptea în topul plătitorilor de taxe şi impozite, Bihorul depăşeşte alte două judeţe propuse ca centre de regiune.
Şi liderul PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea susţine ca Oradea să devină centru regional administrativ, la fel ca preşedintele PP-DD Bihor Ioan Lascău.
Cei prezenţi la dezbatere au decis să întocmească un proiect comun al tuturor partidelor, care să fie susţinut la Bucureşti.
Din viitoarea regiune administrativă ar urma să facă parte judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi, eventual, Maramureş, între primele trei existând, din anul 2010, un acord de colaborare în promovarea de proiecte comune în dezvoltarea regională, aprobat de consilierii judeţeni.