Politicienii, alături de elevi în prima zi de şcoală
Ca în fiecare an, politicienii au ţinut să fie în mijlocul elevilor, la deschiderea noului an şcolar.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Septembrie 2013, 11:10
Politicienii le-au vorbit elevilor despre siguranţă, despre o educaţie de calitate, dar şi despre creşterea numărului de ore de sport în şcoli.
Prezent la o grădiniţă din Bucureşti, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a făcut un gest în premieră.
Ministrul i-a acordat o diplomă de merit unei educatoare pentru performanţele educaţionale pe care le-a realizat pe parcursul anilor de liceu şi în vara acestui an.
Premierul Victor Ponta este interesat în acest an de siguranţa în şcoli şi spune că se va întări paza în şcoli.
"Le spun părinţilor că, în mod special, anul acesta am încercat cu Ministerul de Interne, cu primăriile, să lucrăm foarte mult la strategia de siguranţă în şcoli, asta înseamnă poliţie, jandarmi, poliţie locală, în aşa fel încât părinţii să fie liniştiţi că îşi trimit copiii la şcoală şi că se întorc fără să fie agresaţi, fără să fie supuşi vreunei infracţiuni. În rest, nu-mi doresc decât să reuşim în perioada imediat următoare să asigurăm condiţii cât mai bune", a spus premierul Victor Ponta a asistat la deschiderea anului şcolar la Târgu Jiu, la colegiul "Tudor Vladimirescu".
De asemenea, premierul a arătat că în acest an gândurile sale se îndreaptă şi spre copiii din localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, care nu pot începe astăzi cursurile deoarece clădirile şcolilor au fost distruse de viitură, el îndemnând la solidaritate cu aceşti elevi.
Foto: Premier Victor Ponta la deschiderea anului scolar 2013-2014 la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu. Sursa: Facebook
Educatoare premiată de ministrul Educaţiei
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a premiat-o, luni, la Grădiniţa 52 din Sectorul 1 al Capitalei, pe Ana-Maria Şerban, absolventă de liceu cu media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, care din această toamnă este educatoare şi studentă.
Remus Pricopie a spus că în acest fel a dorit să transmită un semnal de încurajare tuturor tinerilor cu rezultate excepţionale care doresc să intre în sistemul de învăţământ.
Ministrul a subliniat că exemplul Anei-Maria Şerban arată nu doar că şcoala românească are absolvenţi merituoşi, ci şi că aceştia încep să fie atraşi de cariera didactică.
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că doreşte sancţionarea drastică a profesorilor suspectaţi de fraude la examene.
Valeriu Zgonea retrăieşte emoţia din prima zi de şcoală
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a însoţit fiica în prima zi de şcoală, la Şcoala nr. 17 din Capitală.
"Prima zi de scoala a fiicei mele, care este "boboc" in clasa 0. Am emotii mari... Tuturor elevilor, mai mici sau mai mari, le doresc mult succes in noul an scolar!", scrie Zgonea pe o reţea de socializare.
La Şcoala nr. 17, Zgonea el s-a adresat atât părinţilor, cât şi elevilor, spunând că în şcoală copiii trebuie să fie în siguranţă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a participat şi la inaugurarea şcolii din Băteşti, judeţul Prahova.
Foto: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi fiica sa, în prima zi de şcoală
Sursa: Facebook
Dragnea lansează "clasa viitorului"
Vicepremierul Liviu Dragnea participă la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional Unirea din Turnu Măgurele.
La Colegiul Naţional Alexandru Ghica, din Alexandria, vicepremierul a lansat "Clasa viitorului".
Un proiect similar a fost lansat şi la Târgu Jiu, de premierul Victor Ponta.
"Clasa viitorului"este un laborator in care elevii au posibilitatea să realizeze proiecte şi experimente în mod virtual.
Aacest proiect ar urma sa fie implementat în toate şcolile, costurile pentru un astfel de laborator fiind estimate la circa 20.000de euro, transmite corespondentul RRA, Emil Talianu.
Bănicioiu promite creşterea numărului orelor de sport în şcoli
Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, la deschiderea anului şcolar, că va exista o creştere a numărului orelor de sport în şcoli şi licee.
"Au fost discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru o modificare a curriculei de învăţământ şi cred că putem spune că lucrurile merg iarăşi în direcţia bună. Încă de la începutul acestui an şcolar, de la clasa zero la a IV-a sunt patru ore de educaţie fizică şi mişcare, cum o numim, şi evident la toate ciclurile vor fi creşteri. Pentru ciclul gimnazial şi cel liceal până în 2016 cred că vom ajunge la patru ore pe tot ansamblul până la terminarea liceului", a declarat ministrul Bănicioiu, pentru Agerpres.
Mesajul preşedintelui: Educaţia să fie centrată pe criteriul competitivităţii
Preşedintele României urează succes elevilor la început de an şi susţine că educaţie trebuie să fie centrată pe competitivitate şi să stimuleze creativitatea.
"Educația națională trebuie să se înscrie în orizontul obiectivelor Europa 2020: să fie centrată pe criteriul competitivității și al relevanței pe piața muncii, să promoveze echitatea și coeziunea socială, să stimuleze creativitatea și spiritul întreprinzător. Putem atinge toate aceste obiective dacă urmăm cu consecvență Pactul Național pentru Educație, precum și dacă aplicăm, fără întârziere, Legea educației", afirmă preşedintele într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială.
Critici din partea Opoziţiei
Opoziţia critică subfinanţarea educaţiei şi faptul că există încă numeroase şcoli în ţară în care procesul educaţional nu se poate desfăşura în condiţii normale.
Secretarul executiv al PDL, Radu Carp acuză Guvernul că nu a calculat costurile pentru educaţie.
"Din păcate, guvernul nu a făcut această analiza de cost minimală, cât costă funcţionarea minimală a unei unităţi de învăţământ pentru a aloca în mod subsidiar de la bugetul central sumele care lipsesc de la bugetele locale care nu-şi permit aceste cheltuieli. ealizator: Noul an de învăţământ, care a început astăzi, aduce o serie de schimbări, dintre care cea mai importantă este modificarea modului de calculare a mediei de admitere la liceu", susţine Carp.
Peste trei milioane de elevi şi preşcolari au început, luni, cursurile.