Politica Agricolă Comună "intră în vigoare la 1 ianuarie 2014"
Perioada de tranziţie pentru punerea în practică a noilor reguli nu va întârzia intrarea în vigoare a Politicii Agricole Comune, susţine comisarul european Dacian Cioloş.
Articol de Luminiţa Apostol, 29 Ianuarie 2013, 09:23
Preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene a propus un calendar al negocierilor, pentru a ajunge la un acord politic, până la sfârşitul lunii iunie, asupra Politicii Agricole Comune, pentru perioada 2014 - 2020.
La dezbaterile care au avut loc luni seara, între miniştri europeni ai agriculturii, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a ţinut să facă o serie de precizări, pentru a elimina confuziile apărute în ultima perioadă, legate de perioadele de tranziţie cerute de statele membre.
El a explicat că aceste perioade de tranziţie, necesare pentru a pregăti punerea în practică a noilor reguli, nu înseamnă întârzierea intrării în vigoare a reformei în sine.
Dacian Cioloş a mai spus că noua Politică Agricolă Comună va intra în vigoare, aşa cum a fost prevăzut, la 1 ianuarie 2014.
"Comisia Europeană nu întrevede o întârziere, în ce priveşte decizia referitoare la reforma politicii agricole comune, dar ,alături de acordul politic la care trebuie să ajungem, adică decizia asupra legislaţiei, există şi o legislaţie pentru punerea în practică a reformei, legislaţie ce trebuie pregătită, şi Comisia lucrează la aceasta. Însă va trebui ca şi autorităţile naţionale să se pregătească pentru a pune în practică noua legislaţie. De ce avem nevoie de perioade de tranziţie? Pentru că ele decurg din acest proces şi sunt de bun simţ, şi nu pentru că suntem în întârziere cu decizia asupra reformei în sine", a spus Cioloş.