Politica Agricolă Comună expusă la Bucureşti
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, le-a prezentat senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, obiectivele principale ale noii Politici Agricole Comune, care va funcţiona după 2013.
Articol de Cristina Ghioca, 13 Octombrie 2010, 18:10
Potrivit lui Dacian Cioloş, discuţiile cu parlamentarii români erau necesare întrucât este o perioadă în care pregăteşte propunerile pentru această reformă.
"Vreau să vă dau liniile mari de orientare pe care Comisia le are în vedere, să avem discuţii legate de abordările pe care le are România, privitor la viitorul agriculturii şi al Politicii Agricole Comune, mai ales că parlamentele naţionale vor fi implicate în procedsul decizional, conform prevederilor Tratatului de la Lisabona", a declarat acesta.
Dacian Cioloş a arătat că Parlamentul European trebuie să consulte parlamentele naţionale, pentru ca acestea să-şi expună punctele de vedere faţă de propunerile de acte normative depuse de Comisie.
Comisarul european a precizat că orientările pe care le are în vedere pentru Politica Agricolă Comună pornesc de la trei mari obiective, referitoare la aprovizionarea pieţelor cu produse alimentare, gestiunea resurselor naturale şi menţinerea capacităţii de producţie agricolă pe întreg teritorul Uniunii Europene.
Parlamentarii români sunt interesaţi de politica agricolă europeană
Potrivit lui Dacian Cioloş, în discuţiile cu parlamentarii au fost abordate şi alte teme ca nivelul de subvenţionare, tipul de cheltuieli eligibile sau modul în care vor fi acordate subvenţiile pentru agricultură.
Un alt subiect a vizat finanţatea programelor de dezvoltare rurală şi structurale.
"Am fost foarte plăcut surprins de modul de implicare şi de interesul pe care l-au manifestat membrii comisiilor de agricultură din Cameră şi Senat vizavi de politica agricolă comună, de legătura care se face din ce în ce mi mult între ceea ce se întâmplă în România în agricultură şi prin ce poate să contribuie politica agricolă comună", a afirmat Dacian Cioloş.
La finalul reuniunii cu parlamentarii români, Comisarul european s-a arătat dispus să vină de două ori pe an în România pentru a discuta cu aceştia şi pentru a-i informa despre abordarea problemelor agriculturii.
Cred că e un început bun, eu unul m-am arătat disponibil să vin de cel puţin două ori pe an să avem aceste gen de discuţii pentru a putea transmite informaţii direct de la sursă legat de ce se discută şi cum se abordează problemele la nivel european", a conchis oficialul.