Politica Agricolă Comună, benefică pentru România
Noua Politică Agricolă Comună ia în considerare problemele specifice agriculturii din România şi va aduce mai mulţi bani agricultorilor.
Articol de Luminiţa Apostol, 27 Iunie 2013, 16:56
Reforma Politicii Agricole Comune, aprobată de cele trei instituţii ale Uniunii Europene, aduce o schimbare fundamentală pentru agricultura europeană, care va fi una durabilă, a declarat, la Bruxelles, comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Corespondentul RRA, Luminiţa Apostol l-a întrebat pe comisarul Cioloş, care va vizita vineri România, care va fi mesajul pentru agricultorii români despre noutăţile şi beneficiile noii reforme.
"Principalul mesaj este că, de data aceasta, avem o politică agricolă comună, reformată, care ia în considerare, de manieră explicită, specificităţile noilor state membre, specificităţile din Europa de Est şi, deci, inclusiv specificităţile din România. Diversitatea agriculturii din România este tratată prin instrumente specifice şi în această Politică Agricolă Comună Reformată, pentru că avem instrumente specifice de susţinere pentru modernizarea agriculturii, pentru organizarea producătorilor, pentru punerea pe piaţă a produselor care vin şi din fermele mici.
Cioloş a punctat că noua Politică Agricolă Comună va aduce mai mulţi bani agricultorilor din România.
"Avem posibilitatea de a finanţa programe specifice de restructurare a unor sectoare, şi ştiu că în România sunt multe discuţii pentru restructurarea sectorului pomicol, de exemplu, pentru restructurarea sectorului lapte. Vor exista aceste posibilităţi, aceste instrumente şi multe alte elemente de flexibilitate care să permită să se ia în considerare specificitatea agriculturii din România. Şi mai ales, mai ales, avem o Politică Agricolă Comună nouă, care va aduce mai mulţi bani agriculturilor din România în următoarea perioadă, ceea ce nu se întâmplă pentru toate statele membre", a mai spus Cioloş.