PNL vrea solidaritate între generații
Liberalii au dezbătut programul economic și politic, care cuprinde măsuri atât pe termen scurt, în cazul că PNL este în postura de a intra la guvernare, cât și principiul solidarității între generații.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 August 2010, 10:00
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu a declarat, pentru MEDIAFAX, că liberalii au discutat în şedinţa Consiliul Naţional Executiv despre noul program politic şi economic al formaţiunii, hotărând ca acesta să fie dezbătut timp de două săptămâni în teritoriu şi să fie adoptat ulterior.
"Am prezentat proiectul de program, care a fost pus în dezbaterea preşedinţilor de filiale şi a parlamentarilor şi membrilor de partid pentru umrătoarele două săptămâni, programul urmând să fie adoptat în următoarea Delegaţie Permanentă, care va avea loc cam peste două sau trei săptămâni", a spus Mihai Voicu.
El a menţionat că liberalii au mai discutat în şedinţa de vineri a Consiliului Naţional Executiv (CNEx) o serie de probleme organizatorice, precum stabilirea termenului la care să aibă loc unele conferinţe judeţene de alegeri.
Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a anunţat, joi, la Şcoala de vară a TNL, că liberalii vor aproba în şedinţele Comitetul Național Executiv şi Delegației Permanente noul program politic liberal, care propune o serie de reforme, inclusiv una bugetar-fiscală, fiind un program alternativă la variantele prezentate de guvernarea PDL şi de PSD.
"Noi, mâine , în cadrul forurilor de conducere ale PNL, Consiliul Naţional Exexcutiv şi Delegaţia Permanentă, vom lua în discuţie şi vom aproba programul liberal, pe care noi l-am intitulat «Pentru o nouă economie», titlul putând fi modificat. Obiectivul strategic al acestui program este de a trece de la statul social la statul liberal şi aceasta implică o serie de reforme, reforma de natură instituţională - reforma statului, reforma fiscal-bugetară şi reforma sistemului de contribuţii sociale, atât la pensii, cât şi la sănătate", a spus Daniel Chiţoiu.
Liderul PNL a precizat că "acest program cuprinde măsuri atât pe termen scurt, în cazul că PNL este în postura de a intra la guvernare aceste măsuri să poată fi aplicate imediat şi să aibă efecte pe anii 2011 şi 2012, cât şi pe termen mediu şi lung, 2013 şi 2016, şi în continuare pe două decenii", explicând că reforma sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate presupune o perioadă între 18 şi 20 de ani.
"Vom trece de la actualul sistem al principiului solidarităţii între generaţii la sistemul contributivităţii şi economisirii, adică fiecare cu cât contribuie să beneficieze şi la pensie şi la sănătate. În ceea ce priveşte reforma statului, acesta presupune în primul rând reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma care să se bazeze pe reducerea statului birocratic-clientelar, la un stat suplu, cu oameni bine pregătiţi, profesionişti şi eficienţi, în slujba cetăţeanului. Reforma statului presupune o nouă filosofie bugetară, un nou sistem de elaborare a bugetului de stat şi o nouă reformă de finanţare a cheltuielilor prevăzute în procesul de stat", a mai spus Chiţoiu.
Liberalul a precizat că programul economic al PNL cuprinde 15 capitole, plecând de la fiscalitate, buget, economie, mediu de afaceri, energie, administraţie, justiţie, educaţie, sănătate, fonduri europene, apărare şi relaţii externe, precizând că pentru reforma fiscal-bugetară trebuie creat "un mediu economic atractiv", evocând guvernarea DA şi guvernarea liberală, când "mediului de afaceri i s-a lăsat posibilitatea de a se dezvolta".
El a subliniat că "pilonul de bază al programului economic al PNL este relaxarea fiscală şi reforma administraţiei fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor statului."
"Dacă am colecta 98% din taxe şi impozite şi am reduce evaziunea cel puţin la nivelul 2007-2008, ponderea în PIB a veniturilor colectate va fi la media UE respectiv la 40-42%. Propunem reducerea cotelor de contribuţie socială cu 10 puncte procentuale, de la 41 la 31%, pentru perioada următoare, în guvernarea 2012-2016 reducerea cotei unice la 10%, revenirea la cota de TVA de 19%, iar apoi reducerea în viitorul ciclu de guvernare de la 19% la 15%", a menţionat Chiţoiu.
El a invocat că alte măsuri economice propuse de liberali pentru relansarea creşterii economice ar fi reducerea integrală în 2011 a plăţii cotelor de contribuţie sociale pentru angajatorii care creează locuri de muncă în plus faţă de ce au în prezent, iar din 2012 reducerea cu 50% a contribuţiilor sociale, bonificaţii pentru plata în avans a obligaţiilor către stat sau scutirea impozitului pe dividende, precizând că aceste măsuri ar genera relaxare fiscală.
Programul politic şi economic care se află în dezbaterea forurilor de conducere ale PNL poate deveni programul de guvernare al liberalilor în cazul în care ar începe discuţii privind o formulă de guvernare care să cuprindă formaţiunea liberală.