PNL va ataca la Curtea Constituţională modalitatea de adoptare a Legii educaţiei
Liberalii consideră că Executivul ar fi trebuit să-şi angajeze din nou răspunderea pe Legea educaţiei, după ce ar fi fost dezbătut în Senat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Decembrie 2010, 15:13
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că PNL va ataca la Curtea Constituţională modalitatea în care a fost adoptată Legea educaţiei naţionale, argumentând că Executivul ar fi trebuit să-şi angajeze din nou răspunderea pe acest act normativ, după ce ar fi fost dezbătut în Senat.
"Guvernul trebuia să-şi angajeze din nou răspunderea pe proiectul de Lege a educaţiei, după finalizarea dezbaterilor pe Legea educaţiei din Senat. Aceea era decizia corectă, constituţională", a spus Orban.
El a susţinut că procedura prin care parlamentarii PNL şi-au anunţat individual retragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură ar fi inutilă, întrucât această decizie fusese transmisă deja în scris.
"Ceea ce faceţi azi nu are obiect. Parlamentul (...) nu este astăzi angajat într-o procedură de adoptare a unei legi prin angajarea răspunderii Guvernului. Comiteţi un nou abuz constituţional, săvârşiţi un act care nu are nicio legătură cu realitatea. Nu aveţi ce să votaţi azi. Proiectul de Lege al educaţiei pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea a fost retrimis către Guvern de Birourile Permanente reunite", a afirmat Orban.
Legea educaţiei,considerată adoptată
Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este considerată adoptată, după ce liberalii au anunţat în plen că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, de la prezidiu, preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
În urma retragerii semnăturilor parlamentarilor PNL de pe moţiunea de cenzură privind Legea educaţiei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că moţiunea de cenzură nu mai există şi că, în consecinţă, Legea educaţiei este considerată adoptată.
Anastase a precizat că 22 de parlamentari liberali şi-au retras semnăturile, din 138 de semnatari, ceea ce face ca pe moţiune să mai existe 116 semnături, care sunt insuficiente pentru depunerea şi discutarea acesteia.
"Au fost 22 de semnături retrase, din 138 de toate. Acum mai sunt 116 semnături şi putem considera că nu mai există moţiune de cenzură, iar Legea educaţiei naţionale va fi considerată adoptată", a spus Anastase.
Ea a arătat că, din momentul constatării faptului că nu mai există moţiune de cenzură, curge termenul de contestare la Curtea Constituţională.
Roberta Anastase a mai spus că, fiind procedură de urgenţă, acest termen este de două zile în acest caz.
De asemenea, Orban a transmis UDMR să nu creadă că susţinând acest demers al PDL, considerat a fi "o gravă încălcare a Constituţiei" va obţine adoptarea Legii educaţiei.
Sesizarea Curţii , "un drept constituţional"
Premierul Emil Boc sustine ca nu este deranjat de intentia opozitiei de a sesiza din nou Curtea Constitutionala în cazul Legii educatiei.
Primul ministru a declarat, răspunzând intrebarilor ziaristilor, că acest demers reprezintă un drept constituţional şi nu înţelege de ce este presa deranjata de exercitarea acestui drept.