PNL şi PSD susţin reformarea sistemului electoral, dar au viziuni diferite
Atât social-democraţii, cât şi liberalii doresc reformarea sistemului electoral, dar au viziuni diferite pe acest subiect.
Articol de Alina Bordeiaşu, 26 Ianuarie 2015, 13:52
Cele două partide şi-au stabilit componenţa delegaţiilor, dar şi mandatele cu care se vor prezenta, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
Astăzi, la Biroul Permanent Naţional al PSD, liderul partidului, Victor Ponta, declara că actualul sistem trebuie schimbat cât mai rapid.
"Vom propune în ceea ce priveşte alegerea parlamentului un sistem electoral diferit de cel actual, fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari. În ceea ce priveşte alegerile şi asigurarea votului cetăţenilor români în diaspora, în primul rând vom susţine ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin şi în diaspora să fie făcută de către Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie nepolitică şi aflată sub controlul parlamentului", a anunţat preşedintele PSD, premierul Victor Ponta.
El mai spunea că PSD ar dori ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur de scrutin.
Potrivit liderului PSD, care va conduce şi delegaţia, în componenţa acesteia se vor afla, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.
PNL vrea două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari
De cealaltă parte, liberalii susţin reforma sistemului electoral, prin alegerea primarilor şi a şefilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin şi prin reducerea numărului de parlamentari.
"Identificarea unui sistem electoral care să nu permită creşterea artificială a numărului de parlamentari, asta în primul rând. Şi în al doilea rând, identificarea de modialităţi de vot moderne pentru a facilita exercitarea acestui drept de către românii din străinătate", spune astăzi, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.
PNL va mai susţine ca plafoanele de cheltuieli privind finanţarea campaniilor electorale să fie reduse drastic şi strict direcţionate pentru informarea cetăţenilor.
De asemenea, PNL doreşte ca sumele aflate la dispoziţia partidelor să provină, în anumite condiţii, exclusiv de la bugetul statului.
"A sosit, în opinia noastră, momentul unor reforme radicale, în sensul scăderii corupţiei politice care se manifestă inclusiv prin finanţarea campaniilor electorale. În opinia noastră, atât plafoanele de cheltuieli, cât şi tipul de campanie care se poate face trebuie coborâte radica", a spus Voicu.
În plus, PNL va propune introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate.
Liberalii se vor prezenta la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis cu o delegaţie condusă de copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.
Din echipa PNL vor face parte de asemenea, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Ciprian Dobre, şi Mihai Voicu.