PNL se opune categoric supraimpozitării
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că liberalii se opun categoric supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate, adăugând că respectă angajamentele asumate de USL.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Aprilie 2013, 20:31
"PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate, datorită ataşamentului său la principiul cotei unice, dar şi pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţii, este că nu vor creşte taxele şi impozitele. Poziţiile sunt clare, soluţiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetară, nici pentru celelalte nevoie bugetare din sume care nu sunt semnificative şi care s-ar obţine din taxarea veniturilor mai mari de 1000 de euro. În plan simbolic şi în plan practic nu putem accepta o asemenea formulă pentru că ea, pe de o parte, încalcă angajamentele electorale, pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară. Trebuie luate măsuri de fond pentru apariţia locurilor de muncă şi implicit încasările la buget", a afirmat liderul PNL.
Amintim că premierul Victor Ponta şi-a anunţat intenţia de a introduce o taxă suplimentară pe veniturile din sistemul de stat care depăşesc echivalentul a 1.000 de euro.
Suprataxa de 10% ar urma să se aplice, aşa cum arată ea în planurile primului-ministru, pentru diferenţa dintre salariul încasat şi suma de 4.000 de lei.
Liderul PNL a ţinut să adauge că orice calcul s-ar face asupra introducerii acestei taxe, niciun rezultat nu va reprezenta o suplimentară suficientă la bugetul de stat pentru a acoperi rectificarea bugetară sau alt proiect major.
"Există calcule diferite, dar esenţial este că, indiferent ce cifră am lua, oricare dintre cifre am lua, niciuna nu reprezintă o suplimentare semnificativă a bugetului, ceva care să acopere nişte necesităţi semnificative din acest buget" a spus Antonescu.
La întrebarea că e posibil ca înşişi miniştrii liberali să ajungă să ceară bani de rectificare bugetară, Crin Antonescu a afirmat că indiferent de nevoi nu este de acord cu introducerea de noi taxe.
"Eu am înţeles ce a spus premierul, am avut această discuţie şi înauntru, şi i-am spus premierului, şi vă spun şi dumneavoastră, că nevoile de la rectificare nu pot fi, oricum, acoperite de introducerea unei asemenea taxe" a spus liderul PNL.
În replică Ponta avertiza miniştrii liberali să nu mai ceară fonduri, în aceste condiţii.
"Liberalii au spus să nu impozităm, după care eu le-am spus să nu vină la rectificare să ceară nişte bani, este simplu. Ne mai gândim. Scopul principal este următorul pentru cei care au peste 1.000 de euro în zona bugetară pot să participe cu o taxă de solidaritate la efortul comun pe care îl facem pentru a da înapoi, noi dăm şi azi înapoi ce a luat Guvernul Boc", a declarat, marţi prim-ministrul.
Antonescu: Sper să câştig cu sprijinul PSD
Întrebat ce răspuns dă la afirmaţia partenerului din Uniune că "fără sprijinul PSD, nimeni nu va putea câştiga prezidenţialele, anul viitor", Antonescu a spus că deocamdată "sunt candidatul USL", dar că acest lucru nu trebuie transformat în "axiomă" şi că speră să câştige preşedinţia României şi cu sprijinul PSD.
"E greu de spus ce se va întâmpla până anul viitor. Eu sunt în USL, sunt candidatul USL. PSD face parte din USL - e cel mai mare partid din USL şi, evident, că îmi doresc şi e normal să am sprijinul PSD-ului, ca şi candidat USL. Nu cred, însă, că asta trebuie transformată în axiomă. Până la urmă, din cei trei preşedinţi de până acuma ai României, doi au câştigat fără sprijinul PSD. Eu sper să câştig cu sprijinul PSD", a spus liderul liberalilor.