PNL: Referendumul pentru Constituţie este posibil odată cu prezidenţialele
Potrivit PNL, în cazul în care termenele vor fi respectate, iar Curtea se va pronunţa pe Legea referendumului în 23 octombrie, este posibil ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să se organizeze odată cu alegerile prezidenţiale.
Articol de Alina Bordeiaşu, 25 Septembrie 2013, 12:31
PNL consideră că este posibilă organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, dacă judecătorii Curţii se vor pronunţa asupra contestaţiei pe 23 octombrie şi nu vor amâna decizia.
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, preciza că, în cazul respectării acestor termene, prezidenţialele ar putea avea loc cel mai târziu pe 30 noiembrie:
Alina Gorghiu a mai spus că , în opinia liberalilor, regionalizarea nu se poate realiza fără revizuirea Constituţiei.
La sfârşitul lunii august, premierul Victor Ponta spunea că regionalizarea şi descentralizarea sunt esenţiale pentru modernizarea României şi că trebuie luată în calcul varianta de a se merge mai departe cu structurarea regiunilor, chiar înainte ca acestea să primească statut constituţional.
CCR se pronunţă pe 23 octombrie
Curtea Constituţională va lua în discuţie în 23 octombrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la Legea referendumului, şeful statului acuzând că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.
Şeful statului a trimis în 21 septembrie preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Preşedintele Traian Băsescu susţine în cerere că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".
De asemenea, în sesizarea de neconstituţionalitate se arată că legea încalcă prevederile articolului 2, alineatele 1 şi 2 din Constituţie, prin care se stipulează că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum" şi că "niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".
Traian Băsescu susţine că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50% plus unu.