PNL pregăteşte o nouă moţiune de cenzură
PNL începe strângerea de semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură , care urmează să fie depusă , cel mai probabil, sâmbătă, a declarat viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu. Foto: Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Octombrie 2010, 12:47
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, joi, că liberalii au început strângerea de semnături şi elaborarea moţiunii de cenzură pe care o vor depune după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
Liberalii sunt nemulţumiţi că Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe proiectul Legii educaţiei, înainte de a aştepta verdictul Curţii Constituţionale pe această lege.
Opoziţia a încercat să împiedice, în şedinţa Birourilor Permanente reuniune, asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii educaţiei , dar nu a reuşit.
"Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL) a desconsiderat însă prevederile regulamentare care dau posibilitatea grupurilor parlamentare să intervină pe procedură şi a dat cuvântul primului ministru, în afara oricărei proceduri", a spus Tăriceanu.
Prin urmare, parlamentarii opoziţiei au părăsit sala de plen în care premierul Emil Boc a început asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei.
Liberalii susţin că în lipsa opoziţiei, nu există cvorumul necesar pentru procedura asumării răspunderii şi că democrat liberalii au încălcat regulamentul.
PSD va discuta oportunitatea depunerii unei noi moţiuni
Biorul Permanent al PSD va decide dacă social-democraţii agrează propunerea făcută de liberali şi vor depune o moţiune de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, a declarat, joi, liderul grupului PSD Mircea Duşa, arătând că nu ştie dacă este oportun acest demers.
"O să discutăm în forurile de conducere ale partidului dacă se pune problema unei moţiuni de cenzură, dar cred că, în momentul în care Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe o anumită speţă legată de acest conflict constituţional care există, nu ştiu dacă este oportună depunerea unei moţiuni", a afirmat Duşa.
El a spus că alte modalităţi de a contesta asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei pot fi contestarea la Curtea Constituţională sau adoptarea de către Senat a Legii educaţiei cu un articol care abrogă legea adoptată prin asumarea răspunderii.
"Alte modalităţi sunt contestarea la Curtea Constituţională, probabil vom ajunge la situaţia în care vom avea o lege pe asumarea răspunderii Guvernului şi o lege adoptată de Senat care va intra în vigoare cu două zile după cea prin asumare şi va avea un articol în plus care va abroga această lege", a explicat Duşa.
Miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a întrunit doar 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.