PNL nu va pune piedici Legii ANI
Deputatul PNL, Tudor Chiuariu afirmă că Partidul Naţional Liberal va participa la sesiunea parlamentarã extraordinarã în care va fi dezbãtut proiectul legii AN şi că PNL nu va obstrucţiona adoptarea acestuia.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Iulie 2010, 14:24
Deputatul PNL Tudor Chiuariu a solicitat, joi, Guvernului, sã iniţieze un dialog "real" cu reprezentanþii Opoziţiei şi cu cei ai societãţii civile pe tema proiectului de act normativ de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
El a afirmat, într-o conferinţã de presã, cã Partidul Naţional Liberal nu va obstrucţiona adoptarea proiectului de lege ANI şi că liberalii vor participa la sesiunea parlamentarã extraordinarã în care va fi dezbãtut acest proiect.
Chiuariu a reafirmat disponibilitatea PNL de a participa cu soluţiile pe care le considerã utile pentru a exista un control eficient al averilor.
Liberalul a adãugat cã în motivarea deciziei Curţii Constituţionale la decizia în care s-a constat neconstituţionalitatea proiectului de modificare a Legii ANI nu sunt confirmate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de preşedintele Traian Bãsescu, ci instanţa constituţionalã constatã cã, în varianta adoptatã de Parlament, legea nu respectã observaţiile anterioare ale Curţii.
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, cã a solicitat ministrului Justiţiei sã îi transmitã, pânã la sfârşitul sãptãmânii, un punct de vedere privind modalitatea în care Guvernul se poate implica în mod direct în funcţionarea Agenþiei Naţionale de Integritate (ANI).
El a arãtat însã cã este nevoie de acţiunea întregii clase politice pentru rezolvarea acestei probleme şi a asigurat cã Executivul nu are nicio reţinere în a susţine prezentarea în mod transparent a declaraţiilor de avere.
Preşedintele Traian Bãsescu a cerut coaliţiei de guvernare, în şedinţa de guvern, ca prin reprezentanţii sãi sã insiste în dezbaterile parlamentare privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate ca funcţionarea instituţiei sã fie reglementatã printr-un singur act normativ.
Preşedintele a transmis Parlamentului o solicitare de convocare a Camerelor în sesiune extraordinarã, la începutul lunii august, în vederea adoptãrii unor proiecte de lege, între care cel referitor la Agenţia Naţionalã de Integritate.
Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformã cu angajamentele asumate de România la momentul aderãrii, se aratã în raportul Comisiei Europene pe Justiţie, publicat marţi.
Executivul Uniunii Europene "invitã" România sã ia o serie de mãsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.
Curtea Constitţþionalã a decis, luni, cã este neconstituţionalã Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizãri formulate de preşedintele Traian Bãsescu.