PNL nu îl vrea pe Daniel Constantin vicepremier
PNL nu doreşte umflarea în mod artificial a Guvernului, cu referire în mod direct la intenţia premierului de a acorda un post de viceprmier, preşedintelui PC, Daniel Constantin.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Februarie 2014, 18:12
UPDATE Liderii USL ar urma să se întâlnească, joi, din nou pentru a discuta despre restructurarea Guvernului, aşa cum anunţase zilele trecute premierul Victor Ponta.
Miercuri, primul ministru nu a dorit să facă nicio declaraţie despre stadiul negocierilor şi nici a relaţiilor din USL.
Dacă premierul este de acord cu persoanele propuse de liberali pentru a intra în guvern, PNL nu este de acord cu un vicepremier în plus, de la Partidul Conservator, aşa cum a propus PSD.
În USL nu ar trebui căutate soluţii de mulţumire a partenerilor de guvernare, "indiferent dacă aceştia se numesc Partidul Conservator sau Dan Voiculescu", susţine purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, într-un comunicat de presă.
Referindu-se la intenţia PSD de a înfiinţa încă un post de vicepremier pentru conservatorul Daniel Constantin, ea afirmă că PNL nu doreşte umflarea în mod artificial a Guvernului.
Disensiuni în USL
Miercuri nu a mai avut loc nici o întâlnire între Victor Ponta şi Crin Antonescu, după lipsa de consens de la discuţiile din ultimele zile.
Matematic privind lucrurile, solicitarea PNL nu schimbă cu nimic algoritmul din guvern, pentru că funcţia de vicepremier şi cea de ministru de interne, promisă lui Klaus Iohannis, sunt deja ale PNL.
De partea cealaltă, premierul Victor Ponta propune schimbarea algoritmului şi a ponderii partidelor, pentru că vrea să înfiinţeze un post de vicepremier pentru Partidul Conservator.
Mai mult, liderul social-democraţilor vrea ca patru miniştri delegaţi să primească portofolii, însă doar unul dintre ei aparţine PNL - din nou, o schimbare a ponderii în defavoarea liberalilor.
Calcule politice în defavoarea PNL
Din punct de vedere politic, lucrurile sunt ceva mai complicate.
În interiorul guvernului USL, la începutul mandatului din 2012, aveam de-a face cu două grupări - una de stânga, în speţă, PSD şi UNPR, şi cealaltă, de dreapta, compusă din PNL şi PC.
Iar la vremea respectivă, conservatorii nu obţinuseră nici un post de vicepremier.
Însă, odată cu trecerea PC alături de PSD şi UNPR, formând Uniunea Social-Democrată, noua grupare guvernamental-electorală de stânga pretinde un alt post de vicepremier, iar Victor Ponta spune acum că este de dorit ca fiecare partid de guvernare să aibă propriul vicepremier, pentru ca deciziile în coaliţie să fie coerente.
De unde şi nemulţumirea liberalilor, care spuneau că nu doresc umflarea artificială a guvernului, nici modificarea distribuţiei portofoliilor între partide, pentru a mulţumi partenerii, fie că aceştia se numesc Partidul Conservator sau Dan Voiculescu.
Cât pierde PNL?
La nivel de imagine, PNL riscă să piardă din nou dacă va accepta propunerea PSD.
Să ne amintim numai scandalul legat de portofoliul justiţiei.
Mai nou, deţinătorul acestui minister s-a înscris în PSD, alături de alţi doi miniştri, până acum apolitici, aşa că PNL, ca partid politic de guvernare, se vede în situaţia de a se împuţina în faţa unui PSD care ia proporţii, prin înfrăţirea cu PC şi UNPR, iar această imagine contează, în condiţiile în care se apropie alegerile europarlamentare şi în condiţiile în care comunicarea politică se face şi prin intermediul administraţiei centrale.
Avertismentele lui Dragnea
În faţa criticilor PNL, preşedintele executiv PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, speră ca USL să nu se rupă, adăugând însă, că aşa nu se mai poate continua.
Astfel, el dă apă la moară acelor liberali care spun că PSD se foloseşte de orice prilej pentru a forţa ieşirea PNL de la guvernare, acuzaţie care este utilizată însă, în oglindă, şi de unii social-democraţi.
Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu resping însă această variantă a ruperii Uniunii.