PNL îl amenință pe Ponta cu demiterea prin moțiunea de cenzură
Copreşedintele liberal, Alina Gorghiu, susține că, dacă Victor Ponta nu îşi va da demisia, soluţia ar putea fi demiterea prin moţiunea de cenzură, depusă acum două zile la Parlament.
Articol de Radio România, 07 Iunie 2015, 08:38
Partidul Naţional Liberal i-a cerut, din nou, demisia premierului Victor Ponta, faţă de care procurorii DNA au început urmărirea penală în dosarul senatorului Dan Şova.
PNL a cerut şi acceptul Parlamentului pentru declanşarea unei acţiuni similare într-un alt dosar, sub acuzaţia de conflict de interese.
Cererea, formulată la o zi după ce preşedintele Klaus Johannis a solicitat acelaşi lucru, precede reuniunea liderilor PSD, convocată pentru mâine, în vederea analizării situaţiei politice.
Potrivit copreşedintelui liberal, Alina Gorghiu, dacă Victor Ponta nu îşi va da demisia, soluţia ar putea fi demiterea prin moţiunea de cenzură, depusă acum două zile la parlament.
"Le cer tuturor parlamentarilor din PSD, din UNPR, din absolut orice altă structură parlamentară la acest moment să vină în jurul PNL, pentru a putea face o majoritate necesară şi suficientă pentru promovarea moţiunii de cenzură. Mi-e teamă că Victor Ponta nu înţelege gravitatea momentului în care a adus România", a spus Alina Gorghiu.
PSD: Moțiunea nu are nicio șansă
În schimb, PSD a estimat, prin vocea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că moţiunea de cenzură a liberalilor pe tema votului din corespondenţă nu are nicio şansă.
"Cred că moţiunea de cenzură nu strânge mai mult de 190 de votanţi, poate 200 maxim. Pentru partidele de opoziţie, în afară de un exerciţiu de imagine, nu îi văd rostul. Vom vedea la momentul respectiv argumentele pro şi contra. Eu cred că, în acest moment, noi ne-am ţinut toate angajamentele pe care le-am făcut. Cred că vom ajunge ca, până la finalul acestei sesiuni, să începem o dezbatere şi pe un proiect care eu cred că este esenţial pentru România, votul prin corespondenţă", a spus Valeriu Zgonea.
El s-a declarat, totodată, solidar cu premierul Victor Ponta, aşa cum au procedat până acum mai multe organizaţii judeţene ale PSD.
Mâine este programată o şedinţă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, în care se va stabili calendarul pentru soluţionarea cererii DNA de încuviinţare a urmării penale faţă de Victor Ponta, într-un dosar de incompatibilitate.
UNPR și PLR, alături de Victor Ponta
Şi alte partide parlamentare s-au poziţionat, deja, faţă de noua situaţie politică.
Din partea puterii, UNPR şi-a refirmat, cu două zile în urmă, dorinţa de a acţiona în interesul asigurării stabilităţii guvernamentale.
UNPR a precizat, totodată, că respectă independenţa justiţiei şi nu va comenta decizia DNA privind începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta.
Vineri, liderul Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat că o eventuală răsturnare a Guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, din ultimii 25 de ani.
Din opoziţie, Partidul Mişcarea Populară a cerut însă, tot vineri, demisia premierului Victor Ponta.