PNL îi solicită ministrului Justiţiei să spună public dacă îşi asumă recomandările GRECO
Liberalii au solicitat acestuia să spună public dacă îşi asumă recomandările experţilor GRECO.
Articol de Alina Bordeiaşu, 09 Mai 2018, 12:36
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost prezent astăzi în plenul Senatului, la solicitarea PNL, pentru a vorbi despre implicaţiile raportului GRECO - Grupul Statelor Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei , asupra imaginii justiţiei în România.
Ministrul a spus că raportul a fost transformat într-o temă politică şi conţine multe inexactităţi, în timp ce liberalii au apreciat că documentul punctează problemele reale din justiţie.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a evidenţiat faptul că această dezbatere a avut loc la săptămâni bune după publicarea raportului GRECO, timp în care opinia publică a aşteptat explicaţii din partea ministrului justiţiei, Tudor Toader.
Liberalii au solicitat acestuia să spună public dacă îşi asumă recomandările experţilor GRECO.
"Raportul GRECO are nişte recomandări: să fie analizat impactul modificărilor atent, mai ales pe cariera magistraţilor, să se renunţe la secţia penală pentru anchetarea magistraţilor de pe lângă Parchetul General, pentru că ea nu poate fi în mod real justificată, să se asigure independenţa procurorilor, să se evite noi surse de incompatibilităţi, deoarece condiţiile impuse în materia incompatibilităţilor şi interdicţiilor magistraţilor români nu sunt compatibile cu standardele acceptate. Nu sunt recomandările PNL, sunt recomandări din raport GRECO", a spus Alina Gorghiu.
În replică, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că raportul GRECO este facultativ şi că speră să fie opera exclusivă a experţilor, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional.
Tudorel Toader a făcut aceste precizări în condiţiile în care, spunea el, a discutat personal cu experţii GRECO, care nu i-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului.
"Aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce, spre exemplu, Curtea Constituţională a stabilit. Curtea Constituţională a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale este în acord cu Constituţia. Raportul GRECO este unul de orientare, unul facultativ, stabileşte standarde europene, dar raportorul GRECO, expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, voinţă verificată de către Curtea Constituţională, care a stabilit că reglementarea aceste în acord cu Constituţia", a spus Tudorel Toader.
El a mai spus că era necesară modificarea legislaţiei în domeniu, pentru că societatea a evoluat şi trebuie să ţină pasul cu fenomenul infracţional. Ministrul a clarificat şi de ce nu a sesizat personal Comisia de la Veneţia, menţionând că nu avea dreptul legal şi procedural să facă acest demers.