PNL, dispus să negocieze Legea prevenției în sănătate
Reprezentanţii PNL fac apel la forţele politice şi la societatea civilă să se implice în proiectul de lege privind prevenţia în sănătate.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Februarie 2016, 21:42
Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal fac apel la forţele politice şi la societatea civilă să se implice în îmbunătăţirea proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, aflat în dezbatere publică până la 1 martie.
Documentul prevede, între altele, înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Prevenţie, dar şi posibile sancţiuni pentru cei ce refuză analizele.
Invitată, astăzi, la emisiunea "Probleme la Zi", de la Radio România Actualităţi, deputata PNL Lucia Varga a declarat că este important ca actul normativ să fie elaborat în aşa fel încât să poată fi folosit pe termen lung.
"Chemăm toate forţele politice şi societatea civilă pentru a avea un act normativ, pentru a face prevenţie în România, pentru a avea oameni sănătoşi. Nu avem orgolii, stăm la masa discuţiilor şi suntem dispuşi să negociem. Suntem conştienţi că această lege trebuie aplicată pe termen scurt, mediu, dar mai ales lung, indiferent cine vine la conducerea României, pentru a avea rezultate, pentru a avea oameni sănătoşi", a spus Lucia Varga.
Senatorul PSD Florian Bodog afirmă că formaţiunea sa nu este de acord cu înfiinţarea unor structuri noi şi nici cu sancţionarea celor care nu merg la medic.
"Ca medic, ca părinte susţin faptul că prevenţia în sănătate este un deziderat pe care ar trebui să îl avem ca şi politică naţională de sănătate, însă eu cred că prevenţia şi programele de prevenţie se pot derula prin structurile deja existente. Eu nu cred că este necesar să înfiinţăm alte structuri, ci pur şi simplu să dăm de lucru structurilor care există. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte încercarea de a pedepsi persoanele care nu merg la medic - cred că este, să spun, aberant, pentru că, la momentul de faţă, nu toată lumea din România, din păcate, are acces la acelaşi tip de servicii de sănătate", a susținut Florian Bodog.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat că susţine o lege a prevenţiei, dar cu anumite amendamente.
"inanţare separată, nu din bugetul sănătăţii, ora de educaţie sanitară în şcoală obligatorie şi nu ar trebui pacientul penalizat pentru că nu s-a prezentat la screening. Dar cetăţeanul român trebuie educat, pentru că a preveni e mult mai ieftin şi şansele sunt mai mari atunci când găseşti o boală în fază incipientă decât în fază avansată", a declarat Cezar Irimia.