PNL, dispus să discute cu UDMR
Dacă UDMR decide să iasă de la guvernare, liberalii sunt deschişi dialogului, pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare, a declarat, vineri, preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Articol de Petruţa Obrejan, 05 Noiembrie 2010, 19:20
Aflat la Braşov, la o reuniune a aleşilor locali liberali, preşedintele partidului, Crin Antonescu, a mai spus că Partidul Naţional Liberal a avut întotdeauna o relaţie corectă cu UDMR şi nu una bazată pe raporturi de şantaj.
"Dacă UDMR înţelege că, este parte dintr-un guvern, care ruinează România, cu români şi cu maghiari cu tot, şi doreşte să caute o altă formulă şi o altă cale, stăm de vorbă cu cea mai mare plăcere şi eu personal cu cea mai mare încredere" a declarat preşedintele liberal.
Crin Antonescu a afirmat că, Legea Educaţiei e una singură şi liberalii vor vota cum este mai bine pentru societatea românească, însă dacă Uniunea doreşte să discute despre o schimbare a puterii politice din România, liberalii sunt pregătiţi.
"Legea educaţiei e una, şi acolo noi nu avem voie să votăm altfel decât cum credem că e bine pentru societatea românescă. Iar dacă UDMR doreşte să discutăm despre o schimbare a puterii politice din România, o facem cu cel mai mare interes, fără condiţii prealabile care să ţină de Legea educaţiei", a spus liderul PNL.
Referindu-se la Legea minorităţilor, Crin Antonescu, a declarat că, PNL a respectat şi a înţeles aspiraţiile minorităţii maghiare şi, implicit, ale UDMR.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat în faţa aleşilor locali prezenţi la Braşov atât guvernarea PSD, cât şi pe cea de acum a PDL.
"Lăcomia social-democraţilor a făcut ca Traian Băsescu să ajungă preşedinte al României" a mai spus liderul liberal.
Preşedintele liberal a exclus din start o colaborare cu Traian Băsescu, dar şi cu PD-L, partid pe care l-a catalogat drept oportunist. De asemenea, el a precizat că PNL nu merge la guvernare cu PDL, în condiţiile impuse de Traian Băsescu.
"Nu am mers, nu mergem şi nu vom merge la guvernare cu PD-ul domnului Băsescu, pentru că oferta lui nu este de a face împreună reformele necesare pentru România, ci oferta lui este de a fura împreună", a afirmat, vineri, la Braşov, Crin Antonescu.
"Cum să colaborezi cu PD şi cu Traian Băsescu, care nu au nici un principiu, nicio identitate, care, atunci când sub Guvernul Tăriceanu am propus o lege amplă, complicată, delicată, a statutului minorităţilor, a făcut un scandal monstru. Acum, PD nu are niciun fel de ezitare în a concesiona tot ce înseamnă limba română, doar să-i facă pe cei din UDMR, şi anume să se comporte la o moţiune de cenzură ca nişte pedişti" a mai spus Crin Antonescu.
Crin Antonescu a afirmat că liberalii pot colabora doar cu cei care sunt interesaţi să facă reforme fundamentale, să apere libertatea şi statul de drept în România.
Liderul PNL a anunţat, la Braşov, că liberalii vor susţine o moţiune de cenzură, în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea salarizării unitare.
El le-a spus primarilor şi consilierilor judeţeni ai PNL şi că partidul trebuie să lupte prin forţe proprii şi să devină un partid de mase, în sensul în care există o aşteptare tot mai mare a alegătorilor din partea PNL.
De asemenea, Crin Antonescu a declarat că PNL a avut cei mai puţini transfugi dintre toate formaţiunile politice.
El a susţinut că, în acest moment liberalii au două opţiuni şi anume, aceea de a merge pe aceeaşi linie de până acum, prin care s-au obţinut doar jumătăţi de măsură sau de a promova o nouă linie politică.
"PNL nu are de ales: fie se întoarce acolo unde (...) a trebuit să stea, adică într-un sistem în care nu a putut să facă mai mult decât politica jumătăţilor de măsură, în care nu a putut să facă mai mult decât să se adapteze (...) unui sistem impus de alţii sau continuă înainte pe acest drum, ceea ce înseamnă riscuri, sacrificii. PNL trebuie să meargă el însuşi şi să ofere şansa României de a merge spre altceva - ,ceva ce iese din cercul vicios al ultimilor 20 de ani şi al jumătăţilor de măsură', a declarat Crin Antonescu.
În opinia sa, PNL, se bucură de o popularitate asemănătoare celei înregistrată în perioada interbelică.
"Din ce în ce mai mulţi români au înţeles că, nu e adevărat că, PNL este partidul doar al celor bogaţi, al celor puternici, al celor puţini. Oamenii au înţeles că PNL vrea să construiască elite, că recunoaşte rolul elitelor, că pleacă şi se întoarce în toate politicile sale de la individ, (...) dar este un partid care construieşte pentru toţi şi pentru marea comunitate care este România" a susţinut preşedintele PNL.