PNL critică apariţia caselor private de sănătate
Casele private de sănătate ar trebui să funcţioneze în paralel cu sistemul public, consideră senatorul liberal Minerva Boitan.
Articol de Radio România, 29 Decembrie 2011, 08:42
Intenţia Ministerului Sănătăţii de a înlocui actualele case judeţene de asigurări de sănătate cu unele private ar putea crea disconfort atât pacienţilor, cât şi celor care lucrează în domeniul medical, susţine senatorul Minerva Boitan, membru în Comisia de Sănătate Publică.
În opinia sa, sistemul public de asigurări de sănătate trebuie să funcţioneze în continuare alături de care se pot înfiinţa şi asigurările private.
"Este înadmisibil să ne imaginăm că ar putea dispărea Casa Naţională de Sănătate, referindu-ne strict la aisgurările sociale de sănătate. Deci nu putem vorbi de asigurări private atâta timp cât nu este stabilit pachetul minimal de servicii şi cât timp acest pachet minimal de servicii nu este asigurat în primul rând de către sectorul public. Nu se ştie ce vor să facă. Desfiinţarea caselor judeţene de asigurări nu va rezolva această problemă. Nu este decât o supracentralizare a deciziei în sector", a spus senatorul liberal pentru Radio România Actualităţi.
Casele private de sănătate, punctul forte al noii legi
Proiectul Legii sănătăţii propune o serie de modificări legislative semnificative pentru sistemul sanitar, printre care apariţia pe piaţa medicală a caselor de asigurări de sănătate private, care vor înlocui casele de asigurări de sănătate judeţene, şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială.
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, preciza că populaţia va plăti acelaşi procent ca şi până acum pentru sănătate.
De asemenea, proiectul de lege creează cadrul legislativ care dă posibilitatea autorităţilor locale de a angaja direct un medic în zonele unde sunt dificultăţi la acordarea de asistenţă medicală.
Noul proiect legislativ mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii.
În acest sens, se propune crearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate, ca o structură în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Termenul limită până la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, însă documentul va rămâne pe site-ul Ministerului Sănătăţii până pe 28 ianuarie 2012.