PNL contestă reprezentarea UNPR în Biroul Electoral Central
Partidul Naţional Liberal a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărârea prin care s-a decis componenţa Biroului Electoral Central, conform căreia Uniunea Naţională pentru Progresul României poate avea reprezentant în BEC.
Articol de Flori Doman, 04 Aprilie 2012, 15:13
Liberalii spun, printr-un comunicat semnat de Alina Gorghiu, preşedintele Comisiei juridice a PNL, că Uniunea Naţională pentru Progresul României nu are dreptul să-şi desemneze reprezentant în acest Birou, pentru că nu este partid parlamentar.
"Potrivit Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, posibilitatea numirii unui reprezentant în BEC aparţine exclusiv partidelor parlamentare, calitate pe care UNPR nu o are", precizează comunicatul.
În document mai este precizat că deşi UNPR deţine grupuri parlamentare, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, formaţiunea politică a fost înregistrată după ce au avut loc ultimele alegeri parlamentare, alegeri ce au stabilit în mod legal, pentru o perioadă de patru ani, partidele politice care au calitatea de fi şi partide parlamentare - PDL, PSD, PNL, PC şi UDMR.
UNPR nu poate fi în mod valabil şi legal un partid parlamentar
Totodată, în document este precizat că UNPR nu poate fi în mod valabil şi legal un partid parlamentar, deoarece nu a luat parte la procesul democratic de alegere de către cetăţeni.
"Neluând parte la procesul democratic de alegere prin exprimarea votului liber de către cetăţenii României, UNPR nu poate fi în mod valabil şi legal un partid parlamentar, căci singura cale legală de atribuire unui partid politic calitatea de a fi şi parlamentar este votul liber exprimat, conform Constituţiei României", se arată în document.
De asemenea, mai este precizat şi faptul că, potrivit centralizatoarelor de subvenţii acordate partidelor parlamentare pe anii 2009, 2010, 2011 şi ianuarie - martie 2012, se poate observa că Autoritatea Electorală Permanentă, prin Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, nu a acordat subvenţii decât partidelor PNL, PSD, PC, PDL şi UDMR.
"În această enumerare nu se regăseşte UNPR, ceea ce conduce la concluzia ca acesta nu este considerat un partid politic parlamentar de către Autoritatea Electorală Permanentă", mai scrie preşedintele Comisiei juridice a PNL.
“Lipsa calităţii de partid parlamentar a UNPR face ca acesta să nu poată numi un reprezentant al său în BEC şi, pentru considerentele de mai sus, PNL solicită ÎCCJ emiterea unei decizii prin care să anuleze hotărârea de stabilire a componenţei Biroului Electoral Central, în sensul eliminării de pe lista membrilor săi a reprezentantului nominalizat de UNPR", mai susţine Alina Gorghiu.
Autoritatea Electorală Permanentă primise, marţi, de la Parlament, adrese în care îi erau indicate partidele parlamentare pentru a-şi trimite reprezentanţi în Biroul Electoral Central.
Acestea sunt: PDL, UDMR, UNPR, PSD şi PNL.