PNL contestă bugetul la Curtea Constituţională
Liberalii au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea bugetului, pe motiv că bugetul ar fi întemeiat pe legi care nu sunt în vigoare.
Articol de Andrei Şerban, 23 Decembrie 2010, 08:50
Liberalii au depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională pe Legea bugetului de stat, considerând că aceasta se bazează pe cifre nerealiste din punct de vedere economic.
Motivul principal al contestaţiei ar fi însă - conform deputatului PNL Alina Gorghiu - faptul că bugetul ar fi întemeiat pe legi care nu sunt încă în vigoare, cum ar fi Legea salarizării unitare.
"Practic, bugetul României pe anul 2011, în loc să fie unul consistent, bazat pe nişte dispoziţii legale în vigoare, se aplică şi face referire la nişte legi ce încă nu au fost promulgate, pe care de altfel Partidul Naţional Liberal le-a şi contestat la Curtea Constituţională, iar unul dintre termenele pe această sesizare va fi data de 28 decembrie", a spus Alina Gorghiu.
Legea bugetului de stat pe 2011, cea mai importantă lege anuală a unei ţări, a fost adoptată, miercuri, de plenul Parlamentului.
Actul normativ a fost aprobat în actuala sesiune legislativă, aşa cum şi-a dorit puterea.
Bugetul pe 2011 anticipează o creştere economică de 1,5% anul viitor şi asigură, de asemenea, sume pentru investiţii.
Bugetul, criticat de partidel din opoziţie
Opoziţia a criticat construcţia bugetară, iar liberalii au anunţat încă de miercuri că intenţionează să conteste legea ,la Curtea Constituţională.
Opoziţia a votat împotriva Legii bugetului, iar deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că acest buget nu este în folosul românilor, nu sprijină mediul de afaceri şi nu va redresa economia ţării.
"Este un buget care nu creează locuri de muncă, care nu va asigura creştere economică, care nu va asigura creşterea nivelului de trai al populaţiei. De asemenea, vă mai anunţ: vom contesta la Curtea Constituţională această lege, având multe elemente neconstituţionale", a spus Eugen Nicolăescu.
Bugetul "asigură ieşirea României din criză"
Premierul Emil Boc a apreciat, după adoptarea bugetului, că acesta va asigura ieşirea României din recesiunea economică, iar bugetarilor li se vor mări salariile de bază cu 15%.
"Aţi dat vot pentru un buget care va majora volumul investiţiilor în România, de la 33 de miliarde, cât era în 2010, la 35 de miliarde în 2011, ca o cheie importantă pentru ceea ce înseamnă asigurarea creşterii economice din anul următor. Un vot pentru plata sigură a pensiilor în România", a menţional premierul.
Şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2011 a fost criticat de opoziţie, care a susţinut că loveşte, în special, în categoriile sărace ale populaţiei.
Cele două bugete au fost adoptate cu 207 voturi "pentru", 143 "împotrivă" şi 0 abţineri.