PNL cere Guvernului să anunţe data viitoarelor alegeri
Vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre, i-a solicitat premierului Emil Boc să anunţe cât mai curând data şi sistemul de vot pentru alegerile de anul viitor.
Articol de Maria Măndiţa, 05 Octombrie 2011, 18:16
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată miercuri, la Galaţi, deputatul liberal Victor Paul Dobre a spus că "probabil suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care cu câteva luni înainte de alegeri nu ştim nici data lor şi nici sistemul de vot. Încă o dată este de subliniat cât de puţin a mai rămas din România stat de drept sub această guvernare".
Potrivit deputatului liberal, conform legislaţiei actuale a ţării, în prima duminică din iunie 2012 ar trebui să aibă loc alegerile locale, ceea ce ar însemna că până la jumătatea lunii aprilie 2012, Biroul Electoral Central ar trebui să funcţioneze.
Tot în ordinea firească, pentru aşa ceva, "în luna martie 2012, Guvernul ar trebui să emită hotărâri privind organizarea alegerilor", a mai afirmat Dobre.
"Practic, nu mai avem decât 3-4 luni şi, dacă mai scădem şi perioada 20 decembrie-15 ianuarie, în care în România se lucrează cum lucrează, timpul este foarte scurt. Din aceste considerente am adresat această interpelare", a declarat Victor Paul Dobre.
"Regionalizarea României, un subiect care nu se discută la cârciumă"
Vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre a criticat în termeni duri, întâlnirea informală a liderilor PDL pe care au avut-o aceştia recent, la Vila Lac, acolo unde se pare că s-a abordat şi tema regionalizării României.
Din punctul de vedere al deputatului, regionalizarea României este adusă în discuţie de politicienii puterii doar când apare un subiect important, legat de economia ţării, precum închiderea fabricii Nokia de la Jucu, sau îngheţarea pensiilor.
În plus Victor Paul Dobre s-a referit şi la cadrul de discuţie al acestui subiect: întâlnirea liderilor PDL de la Vila Lac.
"Ca să poţi discuta, la Vila Lac, între brânză şi fructe, la sfârşitul mesei, să facem regionalizarea dar să se facă până la sfârşitul lui noiembrie, este inadmisibil! Împărţirea administrativ teritorială a ţării, de care depinde funcţionarea întregii administraţii publice locale şi centrale, este un subiect extrem de important care nu se discută la cârciumă. Trebuie să facă subiectul unei analize, a unei etapizări", a declarat Victor Paul Dobre.
Acesta a prezentat şi viziunea liberalilor despre regionalizarea României: o acţiune care ar trebui să se desfăşoare în trei etape – întărirea actualelor regiuni de dezvoltare; realizarea unui proiect de împărţire administrativ-teritorială (care ar urma să fie pus în practică până în 2014) şi înfiinţarea unor consilii regionale cu conducere provizorie; definitivarea împărţirii administrativ-teritorială şi alegerea, din 2016, a conducerilor consiliilor regionale.