PNL cere ca bolnavii care refuză programele de prevenţie să-şi plătească tratamentele
Potrivit unei inițiative legislative semnate de 127 de parlamentari, printre care și Eugen Nicolăescu, românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor în cazul în care se îmbolnăvesc.
Articol de Radio România, 07 Februarie 2016, 20:09
Prevenirea bolilor costă mai puţin decât tratarea lor, iar efectele unui program de prevenţie ar fi vizibile în cinci-zece ani.
Sunt explicaţiile date astăzi de liberalul Eugen Nicolăescu pentru iniţiativa legislativă care prevede şi că românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor în cazul în care se îmbolnăvesc.
Deputatul PNL, spune, însă, că articolul cu sancţiuni poate suporta modificări.
Iniţiativa legislativă privind prevenţia în sănătate prevede pentru prima dată obligativitatea statului român de a participa cu fonduri exclusiv destinate acestui sector, afirmă liderul PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
Aflat pe lista iniţiatorilor, împreună cu alţi 127 de colegi parlamentari, în cea mai mare parte din PNL, Eugen Nicolăescu subliniază că prevenţia înseamnă o viaţă mai bună, depistarea riscurilor la timp şi creşterea calităţii vieţii.
"În România avem două categorii de cetăţeni: cetăţeni asiguraţi şi cetăţeni neasiguraţi, dar noi, când spun noi, statul român, trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii săi, indiferent dacă sunt sau nu sunt asiguraţi şi am făcut un calcul cam 10% din total fonduri din sănătate ar trebui să satisfacă într-o primă etapă necesarul pentru tot programul naţional de prevenţie. Astăzi s-ar duce undeva la 650 - 660 de milioane de euro", a spus Eugen Nicolăescu.
Liderul PNL a mai afirmat că există deschidere pentru modificarea articolului referitor la sancţiuni.
Articolul 26
Documentul prevede la art. 26 că orice cetăţean român are dreptul de a refuza participarea la programe de prevenţie, dar în acest caz poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.
Zgonea: Este inuman
Iniţiativa legislativă a stârnit critici.
Social-democratul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a precizat într-o postare pe pagina sa de socializare, că este inuman ca după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul şi a anunţat că a semnat o petiţie lansată de cetăţeni prin care aceştia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege iniţiat de PNL.
Şi deputatul ALDE Graţiela Gavrilescu critică iniţiativa legislativă, care se află în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor până la începutul lunii martie.