PNL cere audierea conducerii BNR pe tema creșterii cursului francului elvețian
PNL cere audierea conducerii BNR la Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților pentru a-i proteja pe cei îndatorați de acest "curs toxic" al francului elvețian.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Ianuarie 2015, 10:22
Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul susține că situația financiară a numeroși români, care au contractat credite în franci elvețieni, este grav amenințată, după ce Banca Naționala de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene.
"La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014.
Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb", susține Andreea Paul într-un comunicat de presă.
Ea consideră că situația impune un răspuns urgent pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă.
Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%.
"Audierea urgentă" a conducerii BNR
Andreea Paul cere audierea urgentă a conducerii BNR și a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos.
"Interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeaşi temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naţionale să prezinte situaţia concretă a creditelor românilor în franci elveţieni, precum şi soluţiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene", afirmă Andreea Paul.
Liderul PDL dă exemplul Franței, unde s-au interzis creditele în franci elvețieni în 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elvețian la care s-au rambursat ratele în perioada 2011-2014.
În România, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză debitorului, anul trecut, și a decis conversia creditului la cursul din data acordării, la care se poate adăuga o devalorizare de maximum 10%.