PNL atacă Legea pensiilor la Curtea Constituţională
PNL a depus, joi, la Curtea Constituţională sesizarea privind Legea pensiilor, după cum a anunţat viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu.
Articol de Cristina Ghioca, 23 Septembrie 2010, 15:41
PNL susţine, în sesizarea depusă la Curtea Constituţională, că în adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie, acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
Gruparea politică reclamă şi aplicarea greşită a articolului din Constituţie privind egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, dar şi ignorarea avizului Consiliului Legislativ.
Eugen Nicolăescu susţine că legea a foat adoptată neconstituţional, prin fraudarea votului deputaţilor.
El a spus că, la adoptarea proiectului, PNL a constatat grave încălcări ale legislaţie în vigoare.
Este vorba despre procedura de adoptare a legii şi încalcarea prevederilor constituţionale în ceea ce priveşte sistemul de pensii din România.
Eugen Nicolăescu a arătat că, în ceea ce priveşte procedura, se încalcă mai multe prevederi constituţionale între care cea care se referă la modalitatea în care se stabileşte procedura de urgenţă pentru proiectele de lege care sunt adoptate de Parlament, dar şi cea referitoare la stabilirea termenelor în care parlamentarii trebuie să ia la cunoştinţă conţinutul raportului înainte de a vota.
"Cum raportul nu a fost depus în termenul legal, raportul a fost depus aproape concomitent cu începerea dezbaterilor la proiectul de lege, este o încălcare a Regulamentului, aşa cum prevede Constituţia", a adăugat Nicolăescu.
El a menţionat că în lege există prevederi care au fost adoptate de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, deşi nu avea această calitate.
Liberalul a adăugat că legea a fost adoptată fără ca în sala de şedinţă să fie minimum de deputaţi, respectiv 167.
Potrivit lui Nicolăescu, numărul de deputaţi care au dat votul final, vehiculat de mass-media şi potrivit datelor existente, a fost de 80-100.