PLR şi PC vor deveni Alianţa Liberalilor şi Democraţilor
Liderii Partidului Liberal Reformator şi Partidului Conservator vor semna astăzi protocolul de fuziune a celor două formaţiuni.
Articol de Petruţa Dinu, 19 Iunie 2015, 09:34
Noua structură politică se va numi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor şi va fi condusă de doi copreşedinţi, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
Obiectivul anunţat de liderii celor două partide - crearea unei a treia forţe pe scena politică, de centru-dreapta. ALDE va candida singur la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.
Obiectivul anunţat de liderii celor două partide: crearea unei a treia forţe pe scena politică de centru-dreapta. ALDE va candida singur la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PLR a subliniat dorinţa de a fi indentificaţi "cu claritate" pe eşichierul politic.
"Vrem să ne identificăm cu claritate pe scena politică, vrem să dăm posibilitatea unei tinere generaţii să se afirme în politică. De aceea, am propus colegilor mei ca, de exemplu, pentru alegerile locale care vor avea loc anul viitor, să facem alegeri interne pentru stabilirea candidaţilor", a spus liderul PLR.
La rândul său, Daniel Constantin, liderul Partidului Conservator consideră că ALDE va fi o alternativă la formaţiunile politice de stânga sau de dreapta.
"Cred că este o alternativă care se cere, mai ales după evoluţiile politice din ultimii ani, culminate cu alegerile prezidenţiale din 2014, aceea de a avea o alternativă la ce înseamnă astăzi partea politică de stânga, partea politică de dreapta", a spus Constantin.
Cei doi lideri au mai precizat că viitorul partid va avea un singur grup parlamentar.
Fuziunea nu va schimba configuraţia politică la nivelul guvernului, din care atât Partidul Liberal Reformator cât şi Partidul Conservator fac parte în acest moment.
Există şi voci în Partidul Conservator care se opun fuziunii, iar liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, crede că înfiinţarea ALDE nu poate produce nici o surpriză în plan politic, fiind vorba despre două partide care nu au putut obţine niciodată, singure, susţinerea electoratului.