Plecarea părinţilor, o cauză a violenţei în şcoli
Psihologii susţin că un tânăr lipsit de supravegherea directă a părinţilor riscă să dezvolte un comportament deviant.
Articol de Alice Georgescu, 07 Iunie 2012, 09:15
Potrivit psihologilor, plecarea la muncă în străinătate ar putea fi una dintre cauzele gradului ridicat de violenţă în şcoli înregistrat în ultimele trei luni.
Peste 80 de mii de copii au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit statisticilor Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului.
Situaţie materială bună dar comportament antisocial
Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate dezvoltă traume emoţionale, au rezultate şcolare slabe, iar mulţi dintre ei ajung să abandoneze şcoala adoptând un comportament delincvent.
Deşi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate au o situaţie materială bună, aceştia manifestă adesea comportamente de tip antisocial.
Problemele de ordin emoţional şi educaţional rămân nerezolvate din cauza numărului insuficient de asistenţi sociali, îngrijirii copiilor de persoane incapabile să se ocupe corespunzător de ei, dar şi din cauza faptului că, în absenţa părintelui, copilul nu poate fi reprezentat în relaţia cu instituţiile statului.
Îngrijiţi de rude îndepărtate sau persoane plătite pentru acest lucru
Majoritatea copiilor se află în grija rudelor de gradul patru, dar sunt şi copii care se află în grija unor persoane fără grad de rudenie care sunt plătite pentru a avea grijă de ei.
În aceste condiţii, lipsa intervenţiei din partea instituţiilor statului sau a comunităţii poate afecta pe termen lung personalitatea copilului.
O cooperare mai bună a serviciilor de asistenţă socială cu unităţile de învăţământ şi cu persoanele în grija cărora rămâne copilul, ar putea asigura o protecţie mai bună şi o dezvoltare normală a lor.
Ministerul Educaţiei vrea să elaboreze un plan naţional pe termen mediu şi lung pentru prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli.
În acest scop va demara consultări cu reprezentanţii tuturor structurilor implicate în educaţia minorilor.