Plecarea lui Frunzăverde lasă Puterea fără majoritate în Senat
Puterea rămâne fără majoritate la Senat şi cu o situaţia fragilă la Camera Deputaţilor, după plecarea celor trei parlamentari fideli lui Frunzăverde.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Martie 2012, 11:47
Mutarea surpriză a lui Sorin Frunzăverde care trece de la PDL direct în băncile opoziţiei aduce atât prejudicii de imagine PDL, dar mai important decât atât, îi lasă pe democrat liberali fără majoritate la Senat.
Şi asta pentru că alături de Frunzăverde pleacă şi cei doi parlamentari de Caraş Severin care schimbă balanţa de forţe în Parlament.
În Senat, PDL deţinea 45 de mandate.
A rămas însă cu 43, după ce senatorul de Caraş-Severin, Iosif Secăşan, a anunţat că pleacă la PNL odată cu Frunzăverde.
Aşadar, mai sărac cu doi senatori, PDL nu mai reuşeşte să formeze majoritatea în Parlament împreună cu UDMR.
Astfel, Puterea rămâne cu 65 de senatori, la care se mai adaugă independentul Urban. El este independent, dar a declarat că va susţine la vot, Puterea.
Prin urmare, majoritatea în Senat va fi preluată de USL, cu 67 de senatori şi independentul Geoană.
PDL, la mâna Opoziţiei
Liderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu spune că PDL va încerca să negocieze cu independenţii pentru "a face rost" de unu, două voturi necesare trecerii proiectelor de lege.
Mai mult decât atât, Puterea va discuta cu Opoziţia punctual, pe proiectele de lege pe care cei din opoziţie au spus că sunt dispuşi să le susţină.
Reprezentarea grafică a numărului de senatori Putere-Opoziţie
PDL, pe muchie de cuţit la Cameră
Şi la Camera Deputaţilor plecarea lui Frunzăverde lasă urme, pentru că doi deputaţi, Gheorghe Hogea şi Valentin Rusu pleacă odată cu Frunzăverde.
Astfel că, dacă până acum PDL număra 119 deputaţi, plecarea celor doi, plus alte două plecări la început de lună, ale lui Avram Marian şi Iftimie Dragoş, la care se adaugă şi numirea lui Gheorghe Albu la comisia naţională a valorilor Mobiliare, coboară numărul democrat liberalilor la 114.
Tot arcul guvernamental ar avea astfel 166 de parlamentari, iar cvorumul necesar este de 164.
Situaţia este delicată pentru PDL, pentru că dacă vor lipsi de la şedinţă mai mult de doi deputaţi de la putere cvorumul nu mai este asigurat.
Aici intervin însă independenţii. Sunt nouă deputaţi independenţi care nu au semnat adeziunea la niciun partid, nouă susţin actuala coaliţie.
Opoziţia ar avea un total de 146 de deputaţi la care se vor mai adăuga, cel mai probabil, cei doi PDL-işti, apropiaţi ai lui Frunzăverde.
Reprezentarea grafică a numărului de deputaţi Putere-Opoziţie
Grafică Alice Vasiloiu