Plățile angajatorilor pentru muncitorii străini vor scădea
Angajatorii vor fi obligaţi să asigure lucrătorilor străini doar salariul minim pe economie şi nu cel puţin salariul mediu, cum prevede legislaţia actuală.
Articol de Alina Bordeiaşu, 14 Octombrie 2018, 20:45
Plățile pe care le au angajatorii pentru muncitorii străini vor scădea, potrivit unui proiect de lege adoptat săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor. Iniţiativa a fost susţinută de toate partidele.
Liderii lor au pledat astfel în favoarea unor măsuri care să reducă deficitul de forţă de muncă din mai multe sectoare ale economiei.
Angajatorii vor fi obligaţi să asigure lucrătorilor străini doar salariul minim pe economie şi nu cel puţin salariul mediu, cum prevede legislaţia actuală.
Se simplifică, de asemenea, procedurile pentru eliberarea avizului de angajare şi demersurile pe care un angajator este obligat să le facă.
Nu în ultimul rând, se reduc cu 50% taxele ce trebuie plătite.
De exemplu, tariful pentru eliberarea avizelor de angajare scade de la 200 la 100 de euro. Costurile cu forţa de muncă vor fi semnificativ mai mici pentru angajatori - spune deputatul PSD Lucian Simion, unul dintre iniţiatori.
Lucian Simion: S-au acceptat două amendamente de maximă importanţă, care elimină discriminarea creată între salariaţi români şi cei străini, conform principiului la muncă egală salariul egal. Coboară salariul de încadrare al lucrătorului străin necalificat de la salariul mediu brut la salariul minim brut, iar pentru lucrătorii înalt calificaţi de la patru salarii medii brute la două salarii medii brute.
Éva Csép, deputat UDMR, a atras însă atenţia că pentru a rezolva criza de personal sunt necesare şi măsuri pentru păstrarea forţei de muncă autohtone.
Éva Csép: Garantarea forţei de muncă este primordială pentru România, pentru că ajungem să avem bani pentru invetiţii şi nu mai avem cu cine să le facem. Nu mai au firmele de construcţii oameni cu care să lucreze şi să construiască eventuale autostrăzi.